Radovi još traju ulice raskopane / -MILJAN KNEZEVIC
18/03/2022 u 06:32 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Улцињ: Упитан рок завршетка градње нове канализационе мреже за насеља Бијела Гора, Тотоши, Кодре и Доња Братица

Радови су у завршној фази а успоравају их оштећења која се појављајују на иначе дотрајалој мрежи, тако да је тешко прогнозирати када ће све бити окончано, каже Аднан Алибегу, секретар Секретаријата за комуналне послове

Радови на изградњи канализационе мреже у насељима Тотоши, Бијела Гора, Братица и Kодре могли би да потрају и до почетка туристичке сезоне, а можда и током њеног трајања јер Општина још није добила одговор на захтјев за додатним кредитним средствима која би требала да буду употријебљена за асфалтирање оштећених улица у овим насељима, сазнаје "Дан".

Секретар Секретаријата за комуналне послове Аднан Алибегу вјерује да до тога ипак неће доћи али истиче да је ситуација таква да то сада не зависи од локалне самоуправе.

- Обавеза извођача радова је оштећене улице доведе у првобитно стање, односно да сва оштећења поправи и асфалтира оштећене дионице којим су канали прошли. Мјештани наведених насеља се не слажу са тим већ хоће да се улице комплетно санирају, те смо се, сходно њиховим захтјевима, обратили банци за додатна средства у висини око 300.000 еура. Још увијек нисмо добили и чекамо повратну информацију али вјерујемо да ће бити позитивна. Радови су у завршној фази, а успоравају их оштећења која се појављајују на иначе дотрајалој мрежи, тако да је, када се све сагледа, тешко прогнозирати када ће сви радовим бити окончани - казао је Алибегу.

Радови су кренули почетком прошле године, а средства за пројекат у износу од пет милиона еура, одобрена су приjе више од пет година од Европске инвестиционе банке. Пројекат изградње канализационе мреже подразумијева полагање канализационих цијеви на дубини од око два метара испод површине, па се самим тим раскопавање улица и путева није могло избјећи. Мјештани наведених насеља више мјесеци чекају да се санирају улице а неколико пута им је, кажу, обећано да ће "улице бити саниране у што краћем року". Крај јануара било је једно од обећања. Међутим, ситуација на терену је непромијењена. Улице су и даље раскопане, асфалтирања нема ни на помолу што изазива додатну огорченост становника ова четири улцињска насеља који страхују како ће се у оваквим условима припремити за сезону и на најбољи начин дочекати туристе. Из Општине одговарају да је ово јако важан пројекат за Улцињ као туристичку дестинацију јер ће њиме бити ријешен велики еколошки роблем, тј.испуштање отпадних вода у канал Братица.

Ускоро и радови на реконструкцији водоводне мреже

Директор предузећа Водовод и канализација Аријан Љамовић казао је за "Дан" да је то предузеће од почетка са техничке стране укључено у реализацију пројекта.

- Имамо састанке једном мјесечно јер као предузеће дајемо одређену техничку подршку и интервенишемо. Интервенција је било прилично али се практично ради без дана одмора. Посебно када се ради о пресјецању постојећих инсталација или замјене дотрајалих дјелова- каже Љамовић и подсјећа да је водоводни и канализациони систем у Улцињу прилично давно изграђен, те да водоводна мрежа датира из шездесетих година прошлог вијека, па и раније.

- То ће се ипак ријешити инвестицијом од 20 милиона еура, крадитом од КФВ банке. Тај пројекат би, надам се, могао да крене врло брзо и биће захтјеван али ће ријешити многе проблеме које имамо деценијама. Радови би могли да почу и у мају и то у дјеловима града како не би сметали одвијању туристичке сезоне- каже Љамовић.

- Пројекат изградње канализационе мреже за насеља: Тотоши, Бијела Гора, Братица и Kодре је од великог значаја за Улцињ који тежи да буде конкурентна туристичка дестинација. Реализацијом овог пројекта се трајно рјешава испуштање отпадних вода пометуних насеља у канал Братица и тиме рјешавамо велики еколошки проблем за нас и будуће генерације. Сигуран сам да ће бенефити овог пројекта брзо истиснути сјећање на нелагоду и проблеме који су се дешавали у фази изградње - изјавио је недавно предсједник Општине Александар Дабовић.

Пројектом је предвиђено постављање око 11,5 километара канализацијских цјевовода, око 480 бунара, црпна станице на Улцињском пољу и други радови. Након звршетак свих радова очекује се да ће коначни резулатат бити знатно боље стање у каналу Порт Милена, коjи jе већ деценијама еколошка бомба и највећи еколошки проблем Улциња.

Подсјетимо, бивши предсједник Општине Љоро Нрекић у име локалне управе, са једне стране, и Марио Скарсини као администратор италијанске компаније Спига С.Р.П из Удина, с друге стране, потписали су 11. септембра 2019. године уговор о изградњи канализационе мреже за насеља која гравитирају потоку Братица, а који данас представља колектор отпада и основни пријемник отпадних вода са тих подручја. Површина коју захватају радови износи око 300 хектара. Из италијанске компаније, између осталог, обећали су да ће у року завршити предвиђене радове.На локалитетима које обухвата овај пројекат фекална канализација била је спојена са атмосферском канализацијом, што је за последицу имало изливање фекалне канализације у поток Братица и преко њега у Порт Милену.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 16:49