Уље Старе маслине на процјени квалитета / - слика: Друштво маслинара
13/11/2021 u 07:38 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уље од Старе маслине из Бара на оцјени квалитета у Сплиту

Дугогодишња плодотворна сарадња са представницима овог Института, нарочито са водитељицом панела за сензорску оцјену маслинових уља, др Мирелом Жанетић, даје додатне гаранције да ће ово уље бити оцијењено са посебном пажњом

Предсједник Друштва маслинара Бар Ћазим Алковић породичну посјету Далмацији искористио је да узорак овогодишњег младог уља произведеног од плодова Старе маслине однесе на Институт у Сплиту на оцјену квалитета.

Дугогодишња плодотворна сарадња са представницима овог Института, нарочито са водитељицом панела за сензорску оцјену маслинових уља, др Мирелом Жанетић, даје додатне гаранције да ће ово уље бити оцијењено са посебном пажњом.

Очекује се да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водоприведе наредних дана овластити први црногорски панел за сензорску оцјену, па ће тако и Црна Гора моћи успјешно и релевантно да оцјењује маслинова уља.

Алковић је такође искористио прилику да посјети Стару маслину у Каштелима, за коју се процјењује да је стара око 1.500 година. Занимљиво је да је Стара маслина у Каштелима на ливадици и није „окована” бетоном и мермером као Стара маслина на Мировици у Бару.

- Обишао сам многобројне маслињаке и уљаре, а на сплитској риви разговарао сам  о роду и квалитету уља уз кафу са дугогодишњим пријатељем барских маслинара мр. Станком Штамбуком. Због кратког времена посјете остало је још пуно пријатеља у Далмацији са којима би било лијепо попити „каву”, и размијенити информације о овогодишњем роду и осталим актуелностима у маслинарству - каже Алковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:34