Раичевић даровао уљем амбасадорку Оану Кристину Попа / - Д. Стојановић
19/10/2021 u 12:06 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уље од старе маслине врхунски поклон за пријатеље Бара

Стара маслина на Мировици у Бару заштићена је законом од 1957. године, а у децембру 2020. године проглашена је заштићеним природним добром - Спомеником природе

Маслиново уље од плодова Старе маслине у Бару, биће поклоњено пријатељима града Бара, јер се тако на најбољи начин истиче и уважава вриједност овог древног стабла, и град Бар представља у земљи и свијету.

Стара маслина на Мировици један је од најпознатијих симбола Бара, а због своје старости и посебност цијелог региона. Генетским истраживањем Института за шумарство из Истанбула спроведеним 2015. године научно је потврђена њена старост од 2.240 година. Стара маслина сорте Жутица, посађена 225 година прије Нове ере, и дан данас обилно плодоноси. У октобру прошле године организована је прва јавна контролисана берба њених плодова за све маслинаре и љубитеље маслина. Стара маслина дала је 85 килограма плода, који је прерађен у строго контролисаним условима, од чега је добијено 5,9 литара уља, врхунског екстра дјевичанског квалитета, што је и потврђено јавном дегустацијом и органолептичком анализом.

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић каже да је ова ограничена серија екстра - дјевичанског уља упакована у браон боце од 0,25 литара, које су смјештене у кутијама израђеним од маслиновог дрвета.

- Осим прецизних географских координата стабла Старе маслине и њене утврђене старости, свака кутија обиљежена је редним бројем пуњења. Дизајн паковања и етикете повјерен је Баранину Огњену Булајићу. Овај ријетки производ - симбол града биће коришћен као репрезентативни поклон Општине Бар у међународним контактима, са градовима побратимима, у свечаним и пригодним приликама. Нисам упознат да ли је то неко пробао или отварао боцу у којој је изузетно квалитетно уље.

Раичевић додаје да ће и ове године Општина након брања узети сву количину од  8,3 килограма врхунског екстра дјевичанског маслиновог уља, уколико наравно буду сагласни из Друштва маслинара.   

- Очекујемо да нам Друштво маслинара уступи и овогодишњу количину, јер је наш план да то радимо у континуитету. Прошле године лимитирана серија имала је 24 боце и носила је ознаку 2245, а ове би требало 2246. Водимо евиденцију коме је свака боца дата у прошлој години - каже Раичевић.

Иначе, Стара маслина на Мировици у Бару заштићена је законом од 1957. године, а у децембру 2020. године проглашена је заштићеним природним добром - Спомеником природе.

Д.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:53