Пси луталице на улицама Никшића / -Ж.Ш.
15/10/2021 u 06:22 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умјесто новог азила у Никшићу, могуће слободне зоне

Чињеница је и да нема довољно новца у градском буџету да би се на некој другој локацији градио нови азил, па смо предложили да се размотре могућности тзв. слободних зона гдје би боравио одређен број паса, само да нису на улици, истиче Дацић за "Дан"

Да би се напокон квалитетније и брже пронашло рјешење за све већи број паса луталица на никшићким улицама биће формирана посебна радна група. Предсједница Удружења за заштиту животиња Весна Дацић за "Дан" је казала да је то договорено на недавном састанку са потпредсједником Општине Зораном Томићем који је, као и све остале надлежне локалне службе, изразио спремност да се за дугогодишњи проблем изнађе рјешење. Радну групу ће чинити представници локалне управе, цивилног сектора који се бави заштитом животиња, Комуналног предузећа, Комуналне полиције, те ветеринар и ветеринарски инспектор.

image

Весна Дацић у посјети азилу за псе у Брестицама

-Ж.Ш.

-Потрудићемо се да се што прије састанемо и направимо неки акциони план, дефинишемо циљеве. Нешто морамо радити јер имамо и рокове које је недавно поставила Ветеринарска инспекција а тичу се стања у садашњем азилу за напуштене животиње - казала је Дацић.

Због тровања паса формирана три предмета

Од 4. септембра на подручју ужег градског језгра Никшића отровано је 12 паса луталица, од којих су четири угинула. Локална удружења су због тога организовала протесте, а захваљујући њиховој инцијативи у проналажењу оних који су постављали отрове укључила се полиција.

-На наш захтјев да нам се доставе резултати спроведених истражних радњи из полиције нисмо добили одговор, али јесмо из тужилаштва које нас је обавијестило да је формирало три предмета. Сви су, за сада, против Н.Н. лица, али ми нисмо задовољни јер из извјешатаја се види да са појединих локација нису изузели отиске, како би преко ДНК дошли до починиоца, а фале и снимци са надзорних камера, истакла је Весна Дацић и највила да ће према тужилаштву и полицији упутити нову иницијативу.

У азилу, који је изграђен 2015. године у селу Брестице, двадесетак километара удаљеном од Никшића, инспекција је указала да још увијек не постоји карантин за псе, нити ограда, па су Општини дали рок до 1.децембра да то заврши.

- Све би се то могло завршити за чак неколико дана, али у Општини кажу да морају испоштовати процедуре. Осим тога, проблем им је што парцела гдје је склониште Општини уопште није поклоњена, како се раније могло чути, већ је приватно лице ту локацију уступило на коришћење. Чињеница је и да нема довољно новца у градском буџету да би се, рецимо, на некој другој локацији градио нови азил, па смо предложили да се размотре могућности тзв. слободних зона гдје би боравио одређен број паса, само да нису на улици - истакла је Дацић.

Удружење је предложило за слободну зону Суденачке главице, дијелу тог локалитета који се у ранијим годинама помињао као могућност за градњу азила. У Никшићу су покренуте активности и на рјешавању проблема са власничким псима који се неријетко због небриге нађу на улици. Комунална полиција је кроз донацију организације "Friends of Dogs Montenegro" из Тивта, добила читач микрочипова којим би требали власнички пси да буду означени.

-Са представницима НВО "Корина Анималс" покренућемо акцију "Читач". Прво ћемо обићи све локације у граду гдје власници најчешће шетају своје псе, а онда ћемо ићи од куће до куће, правиће се записници и фото документација. Уколико пси не буду чиповани у складу са прописима, власницима ћемо дати за то одређени рок, а ако ни то не испоштују слиједе опомене, па казне које се крећу од 100 па до хиљаду еура, казао је "Дану" начелник Комуналне полиције Новица Миловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 18:29