/ -FOTO. M.NOVOVIć
20/08/2022 u 09:46 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Umjesto ribe, Limom plivaju deponije smeća

Riblji fond je uništen i nema dana da se ribolovci ne žale da nema ribe i da uzalud provode vrijeme pored Lima – kaže Ismet Softić

Ne tako davno Lim je bila rijeka bogata ribljim fondom i velikim brojem plaža, gdje su se Bjelopoljci rashlađivali u ljetnjim mjesecima.

Međutim, danas je stanje sasvim drugačije, pa jedna od najčistijih rijeka, koja protiče kroz četiri opštine na sjeveru Crne Gore i dalje kroz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, među najzagađenijima je, i to uglavnom na području bjelopoljske opštine.

I kako su to ekološki aktivisti zabilježili, na obali postoji više od 100 deponija smeća i raznog otpada, a rijeka je zagađena i organskim i neorganskim otpadom iz brojnih mesara i živinarskih farmi koje joj gravitiraju.

Sve je to doprinijelo da danas, kako kaže predsjednik SRD "Sinjavac" Ismet Softić, skoro da nema ribe.

– Uništen je riblji fond i nema dana da se ribolovci ne žale da nema ribe i da uzalud provode vrijeme pored Lima – kaže Softić, dodajući da se hitno moraju preduzeti mjere da se Lim zaštiti.

Iako bi kolektor, po mišljenju mnogih, rijeci vratio stari sjaj, na njegovu dugo najavljivanu gradnju još se čeka. Iz Opštine Bijelo Polje sad ga više niko ni ne spominje.

Profesor biologije u penziji i nekadašnji predsjednik Ekološkog društva Rifat Кajabegović kaže da je Lim uništila nebriga.

– Voda je do Ribarevina druge kategorije, odavde od Bijelog Polja, pa nadalje više nije ni kategorisana. Znamo da nije čista i da je zagađena. Osamdeset odsto ribljeg fonda je izgubljeno. Najveći zagađivači su individualni kanalizacioni sistemi i nesavjesni građani koji otpad odlažu na obalama rijeka – kaže Кajabegović.

Pjena u rijeci nizvodno od industrijske zone

Prethodnih nekoliko dana na površini vode uočena je bijela pjena zbog čega su iz SRD "Sinjavac" alarmirali nadležne.

Na lice mjesta je upućen državni inspektor za vode Dragan Šekularac, ali nije utvrdio da se u Lim nešto ispušta.

– Nakon poziva ogorčenih ribolovaca, u samo jutro, išli smo pored obale Lima uzvodno od Goje preko Sutivana, Potkrajaca, sve do mosta na Limu. Pjena u rijeci je uočena na potezu nizvodno od industrijske zone. Riječ je vjerovatno o ispuštanju nekih hemikalija koje stvaraju pjenu koja zabrinjava sve koji vole ovu prelijepu rijeku, a problem njenog zagađenja dostigao je tolike razmjere da u ovom dijelu Lima više skoro nema ribe – upozorio je Softić.

Softić u ime "Sinjavca" i brojnih ribolovaca sa ovog područja apeluje na nadležne državne organe da im konačno pomognu u rješavanju ekološke katastrofe na Limu.

– Treba hitno angažovati državne inspektore za vodu, ali i sve oni koji su na nivou lokalne uprave nadležni za ovaj posao. Ne treba da se samo deklarativno zalažu da im je prioritet očuvanje Lima i ostalih rijeka na području bjelopoljske opštine, a da u suštini niko ništa ne preduzima da se stanje popravi. Nećemo više ovo tolerisati, neka inspektori rade posao za koji su plaćeni. Neka konačno utvrde odakle potiče bijela pjena koja s vremena na vrijeme oboji rijeku, a morala je odnekud doći. Treba da sankcionišu one koji prouzrokuju ekološku katastrofu, riješe problem divljih deponija i konačno uvedu kazne za nesavjesne. U suprotnom, preduzećemo radikalne mjere da zaustavimo pomor ribe i uništavanje rijeke – poručio je Softić.

"Sinjavac" je, kako bi bolje zaštitio Lim, ali i Bistricu i Ljuboviđu, pojačao svoju ribočuvarsku službu i angažovao četiri ribočuvara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:42