Поглед на Пљевља у магли (архивски снимак) / -Б:Је.
07/11/2021 u 06:37 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умјесто топлификације Пљеваља, грађанима умањити рачуне за струју

Ако искрено желимо помоћи овој средини неопходно је грађанима са 50 еура субвенционисати рачуне за струју. Један милион еура за ЕПЦГ неби значио много, а град Пљевља би у сваком погледу био чистији. сматра Милорад Митровић

Из Еколошког друштва "Брезница" сматрају да је прича о топлификацији Пљеваља прилично закаснила и да је најбоље да грађани током зимских мјесеци од Електропривреде Црне Горе добију олакшице у плаћању електричне енергије, те да би то било најбоље рјешење за заштиту животне средине и здравље становништва.

-Најлакше је довести топловод од Термоелектране до града, а шта после. Сваком домаћинству треба неколико хиљада еура да се прикључи на топловод и да постави инсталације. То неће ићи лако и то је свима јасно, а ако Електропривреда жели да помогне Пљевљаке онда треба да да субвенционисане рачуне за електричну енергију, како се за загријевање стамбених простора неби користио угаљ и друга горива- каже извршни директор ЕД "Брезница", Милорад Митровић.

image

Милорад Митровић

-Јеловац

Он своју идеју, за коју каже да је стара више година, као и да је нико не прихвата јер и не желе озбиљно да помогну грађане Пљеваља, правда чињеницом да би субвенционисање рачуна за електричну енергију на годишњем нивоу коштало око милион еура.

- Ако Пљевљацима у грејној сезони дамо да троше 50 еура, а имамо око 4.500 домаћинстава, онда нам је на мјесечном нивоу то трошак од 225.000 еура. За шест мјесеци то је око милион и 350.000 еура. С друге стране ако погледамо колико Рудник угља и Термоелектрана доприносе држави, то није никакав трошак јер тренутно Термоелектрана производи 60 одсто укупне електричне енергије која се произведе у Црној Гори. Притом, сваке године у котлу Термоелектране изгори преко милион тона угља.Ако би Пљевљацима рачун за струју субвенционисали са 50 еура, сасвим је сигурно да нико неби више ложио угаљ већ би се сва та домаћинства грејала на електричну енергију. Ако искрено желимо помоћи овој средини неопходно је грађанима субвенционисати рачуне за струју и све што се потроши преко 50 еура треба платити - каже Митровић и подвлачи да би субвенција важила само за градску зону и за период грејне сезоне.

Термоелектрана ради 40 година и актуелна иста обећања

Милорад Митровић сматра да је пракса давања обећања топлификације града у доброј мјери замајавање грађана Пљеваља.

-Прво је Пљевљацима дато обећање да ће се урадити топлификација града, па се приступило изградњи Термоелектране. Термоелектрана ради већ четрдесет година а и даље се само прича о топлификацији града. Пред Пљевљацима су децембар и јануар, мјесеци када су највећа загађења ваздуха у Пљевљима.Било би корисно избјећи загађења јер сви ми који овдје живимо знамо како изгледају ти дани у Пљевљима и како се дише- каже Митровић.

- Један милион еура за ЕПЦГ не би значио много, а град Пљевља би у сваком погледу био чистији. Већ дужи низ година у грејној сезони имамо појаву велике концентрације сумпор-диоксида. Нико није утврдио шта доводи до појаве сумпор -дијоксида. Мислим да би субвенционисање рачуна за струју био ријешен и овај проблема. Мање пепела би одвозило локално предузеће "Чистоћа": Неби било довоза угља у градску зону, а све то би довело да имамо чистији град - каже Митровић уз појашњење да ако се желе помоћи грађани Пљеваља то се може урадити већ ове грејне сезоне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:52