Један од многобројних руинираних објеката у Старој вароши / -Б.Б.
12/04/2022 u 06:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умјесто туриста, у никшићкој Старој вароши шипражје и смеће

Неасфалтиране улице, недостатак расвјете, квартови са започетом а недовршеном инфраструктуром, напуштени и руинирани објекти који су постали легла змија и депоније, неке су од слика Старе вароши данас

Тек након недавне промјене руководства Мјесне заједнице Стара варош бројни проблеми у том најстаријем насељу Никшића постали су видљиви. Неасфалтиране улице, недостатак расвјете, квартови са започетом а недовршеном инфраструктуром, шипражје, те напуштени и руинирани објекти који су постали легла змија и депоније, неке су од слика Старе вароши која би требало да буде полазиште за све оне који желе туристички да посјете Никшић. Од 2011. године насеље, у којем живи око 3.500 становника, званично нема мјесно руководство, а новоизабрани предсједник МЗ Александар Вујовић за "Дан" истиче да стање у Старој вароши одсликава вишедеценијску владавину власти Демократске партије социјалиста.

image

Александар Вујовић поред недовршеног дјечјег игралишта

-Б.Б.

– Затекли смо блокиран жиро рачун, у мјесној канцеларији нема струје, нити инвентара, па када се бирало ново руководство МЗ морали смо столице и сто да позајмљујемо од Ватрогасне службе. Оставили су нам све прљаво и запуштено, пуно смећа, што је јако тужно, непримјерено и нељудски – истиче Вујовић и додаје да им слиједи провјера новчаних токова, али и планова и пројеката који су у претходним годинама најављивани и започињани. Стара варош је, каже Вујовић, по изгледу путне инфраструкуре најупечатљивији примјер како се радило само у предизборне сврхе.

– Овдје се види да су мјесне заједнице, нажалост, биле партијске ћелије које су помагале само у оквиру добијања гласова ДПС-а. Жеља нам је да направимо отклон од таквог стања и да у сарадњи са свим грађанима и новом локалном управом уредимо уништено насеље – истиче Вујовић.

image

Зоран Павићевић

-Б.Б.

Запуштено и културно-историјско наслеђе

Мјештанин Зоран Павићевић истиче да је почетак Никшића у Старој вароши, о чему свједоче културно-историјски споменици који су запуштени. У насељу су остаци средњовјековног Манастира Светог Димитрија Солунског гдје је столовао и Свети Василије Острошки. Ту је долазио и краљ Урош Први, а недалеко од рушевина је и стари Бедем. Насељу припада и дио Студеначких главица, предио познат по богатству ријетких биљних врста. Годинама уназад стихијски и неплански је грађено, а нису рјешавани проблеми попут необезбијеђеног пружног прелаза.

– Никшић је по Старој вароши био препознат и морало се водити рачуна да се насеље очува. Ово је једини стари дио неког града који је овако уништен, умјесто да буде културно-историјски и туристичи центар Никшића – каже Павићевић.

Члан новог Савјета МЗ Владимир Лонцовић наводи да је годинама бившим представницима власти у Општини Никшић безуспјешно слао дописе, али узалуд.

– Пројектом, назови уређења, уклонили су једини спортски полигон са којег су потекли многи познати кошаркаши Никшића, полигон који је био симбол насеља. Ту је "никла" наводна зелена површина на којој су, умјесто четири планиране, поставили двије клупе. Кош који је ту постојао бацили су недалеко одавде. Зеленила има у Старој вароши, али само у плановима и пројектима – каже Лонцовић.

Осим инфраструктурног уређења, у плану су им и бројне акције попут "Доброг комшије" којом ће помагати социјално угроженим породицама. У плану је и изградња новог терена који ће носити име недавно преминулог Староварошанина и фудбалера Сретена Радиновића у чију част ће организовати и меморијалне турнире.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:17