Сеоска газдинстава / - Портал Дан, фото: Б.К.
06/10/2021 u 06:19 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унија сточара сјевера и опозиција од СО Пљевља траже: Укинути наплату пореза на сеоском подручју

Првенствено у овој години требало је у потпуности укинути порезе, јер је суша узела данак и сасвим је сигурно да ће ове године многи сточари морати, услед лошег рода, смањивати своја стада, казао је Милан Лекић

Иако је локални парламент прошле седмице значајно смањио порез на пољопривредно земљиште на сеоском подручју, из Уније сточара сјевера тврде да тај намет треба у потпуности укинути.

Општина ће приликом обрачуна пореза убудуће остати без значајних средстава. Тако ће, умјесто досадашњих 417. 700 еура, по том основу приходовати 218.000 еура. С друге стране, из локалне управе поручују да ће се смањењем пореза утицати на спречавање исељавања сеоског становништва.

Предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић истиче да територија пљеваљске општине чини 13 одсто територије Црне Горе, као и да се на простору пљеваљске општине налази 15 одсто укупног пољопривредног земљишта наше државе. Те податке Живковић види као посебно значајне за развој пољопривреде истичући да они указују да је то простор коме треба посебно указати пажњу.

-На сеоском подручју не треба умањивати порезе већ их у потпуности треба укинути. То би била олакшица за цјелокупно становништво, каже Живковић и поручује да је порезе посебно требало потпуно укинути у овој години која је била сушна и неродна.

image

Милко Живковић

-Б.Је.

Живковић је посебно против тога што се прави разлика између регистрованих и нерегистрованих домаћинстава, па се првима умањују порези, али не и другима.

-Прича да пољопривреда у пљеваљској општини јача јер постоји 1.800 регистрованих домаћинстава којима се основица за опорезивање умањује за 90 одсто није добра. У овом случају врши се подјела становништва. Притом, многи људи живе у граду а регистровали су из бројних разлога и пољопривредно домаћинство. Сада су они добили олакшице, а неки старији домаћин који живи на селу и нема амбиције да конкурише за средства из бројних фондова плаћаће порез по старој одлуци. Нијесам правник, али сматрам да је ова одлука неуставна и противзаконита, казао је Живковић, уз напомену да је одлука вјероватно донијета због тога што се наредне године одржавајулокални избори.

image
- Портал Дан, фото: Б.К.
За шуме исти коефицијент као за обрадиве површине

Окућнице се, према ријечима Милка Живковића, раније нијесу опорезивале, док се шуме, кроз плаћање таксе приликом сјече стабала, опорезују.

-Новом одлуком коефицијент квалитета за одређивање тржишне вриједности непокретности земљишта исти је за воћњаке, њиве и вртове и за шумско земљиште. Значи коефицијент је 0,80 за шумско земљиште исто као за њиве гдје се сију житарице и за вртове и воћњаке с којих се убира поврће и воће. Према овој одлуци, буков и храстов жир има исту вриједност као житарице, воће и поврће, каже Живковић и појашњава да се приликом сјече једног кубика дрвета у приватним шумама плаћа такса, односно да се за кубик листопадног дрвета плаћа 1,5 а четинара 3,5 еура.

-Власник, само приликом сјече дрвета има добит и тада плаћа таксу. У другим приликама власник од шуме нема приход, али мора да плати порез, каже Живковић.

Предсједник ОО Нове српске демократије Милан Лекић, који је почетком љета иницирао доношење одлуке о укидању пореза за ову годину, сматра да је поменутој одлуци требало поклонити више пажње.

image

Милан Лекић

-Б.Је.

-Првенствено у овој години требало је у потпуности укинути порезе, јер је суша узела данак и сасвим је сигурно да ће ове године многи сточари морати, услед лошег рода, смањивати своја стада. Порезе је требало укинути, а онда донијети квалитетну одлуку о опорезивању или неопорезивању у наредним годинама, каже Лекић и додаје да се ради о веома важној области гдје је потребно повести рачуна и сагледати све потребе сеоског становништва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:29