Посјечена шума / -Јововић
23/06/2021 u 07:30 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уништени извори питке воде у санитарној зони катуна Рујиште

Сјечом шуме дошло је до потпуне девастације овог заштићеног подручја и самих извора. Уласком машина у заштићену зону вода је почела да понире, што је равно највећој еколошкој катастрофи, казао је Милош Чукић

Мјештани села Трешњево спријечили су јуче концесионара предузеће "Бој комерц" да врши даљу сјечу шуме у дијелу планине Градишњице, и то на локалитету Бакин жар, који припада катуну Рујишта. Мјештани су истакли да је поменути концесионар, уз одобрење шумске управе, на незаконит начин ушао у зону санитарне заштите и тамо посјекао на хиљаде кубика четинарске грађе. Казали су да је на тај начин у санитарној зони дошло до ремећења бројних водоизворишта које преко хиљаду домаћинстава из више села користе за пиће и наводњавање својих имања. Поручили су да ни по цијену живота неће дозволити даљу девастацију тог простора.

-Питамо се како је неко могао да дозволи концесионарима сјечу шуме у дијелу Бакиног жара, гдје се налази преко двадесет извора питке воде, на локалитету који се води као заштићена санитарна зона од изузетног значаја? То је у ствари чвориште са ког бројна домаћинства из неколико мјесних заједница користе воду. Сјечом шуме дошло је до потпуне девастације овог заштићеног подручја и самих извора. Уласком машина у заштићену зону вода је почела да понире, што је равно највећој еколошкој катастрофи. Зато смо устали да зауставимо ово безакоње и затражимо да надлежне државне институције стану на крај касапници која се спроводи у овим шумама – казао је Милош Чукић у име окупљених грађана.

image

Са протеста мјештана

-Јововић

Он је навео да су мјештани поводом овог случаја јуче Основном државном тужилаштву у Беранама поднијели кривичне пријаве против предузећа "Бој комерц'', као и против Подручне јединице Управе за шуме из Андријевице.

-Пријаве су поднесене тужилаштву од кога очекујемо брзу реакцију, јер се ради о тешком кривичном дјелу. Тим прије кад се зна да је на овом подручју на површини од око 50 хектара установљена и уцртана заштићена санитарна зона. Ставили смо до знања да је и поред тога концесионар кренуо с тоталном сјечом унутар заштићене зоне.Уједно смо од концесионара затражили да одмах удаљи механизацију са овог терена. Такође смо поручили да посјечена стабла нико не смије да дира док се не направи договор шта даље с њима да се ради. Тражићемо да се та грађа уступи мјесној заједници, како би бар донекле надомјестили огромну штету која нам је нанесена – истакао је Чукић.

Стоку ће напајати на градској фонтани

Мјештани су истакли да ће уколико дође до пресушивања извора изнад села стоку морати да напајају на градској фонтани у Андријевици.

-Ако наши извори пресуше, бројни сточари ће се суочити са великим проблемима. Тако ћемо моје комшија и ја морати да стоку тјерамо у Андријуевицу како би јој на градској фонтани утолили жеђ, па нека то читав свијет гледа. Послије свега се питамо да ли треба да буде пречи интерес тајкуна који немилице раубују наше шуме или локалног становништва које је приморано да се под притиском разних узурпатора сели са својих вјековних огњишта?! Уз то, коме је у унтересу да се у Црној Гори, која важи за еколошку државу, прибјегава овако немилосрдном уништавању природних љепота и то на штету локалног становништва – навео је Вулевић.

 

Мјештани су поручили да ће, уколико се не поступи по њиховом захтјеву, свим расположивим средствима спријечити даљу сјечу шуме.

-Водоизворишта изнад наших села су наша светиња, јер да те воде није овдје не би било ни народа. То је вода живота, захваљујући којој су наши преци успијевали да, уз мукотрпан рад, опстану вјековима на својим огњиштима. Зато ако неко даље покуша да дирне у ту нашу светињу спријечићемо га у томе свим могућим средствима. Такође, подсјећамо да су концесионари овдје уништили наше путеве, да су девастирали природне љепоте тамо гдје је планирана изградња еко катуна и да су уништили станишта ријетких шумских животиња – истакао је Далибор Вулевић.

Мјештани Трешњева су подсјетили да су недавно одрадили десетак километар примарног водовода с поменутог локалитета с намјером да 120 домаћинстава добије воду за пиће. Тврде да је сјечом шуме читав њихов досадашњи рад на изградњи водовода доведен у питање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:57