Поломљен мобилијар у насељу Гомила / -к.м.
13/10/2021 u 06:39 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Уништени спортски терени и дјечија игралишта у Херцег Новом

Апелујем да се сви скупа уозбиљимо и подигнемо свијест о очувању друштвеног добра, посебно када је ријеч о потребама наших најмлађих суграђана, поручио је Александар Ковачевић

Општина Херцег Нови посједовала је свега девет игралишта намијењених малишанима до 7 година од којих данас ниједно није у функцији. Спортска игралишта на Савини и у Топлој намијењена омладинцима и рекреативцима скоро да нијесу за употребу.
Вишенамјенско игралиште на Савини, у близини ОШ "Милан Вуковић", након шест година од стављања у функцију у изузетно је лошем стању. Опоштина је за њега опредијелила 200.000 еура, а сада на многим мјестима недостају тартан подлога, теренске линије, трибине су оштећене влагом, а захваљујући вандалима, од предпрошле године су оштећена улазна врата у службене просторије, дјелови мобилијара, теп ормар и ограда око игралишта.

image

Поломљен мобилијар у насељу Гомила

-к.м.

Свега двије године након што је Општина уредила сасвим запуштено игралиште ОШ "Дашо Павичић" и дала га на употребу ђацима и грађанству, оно је зрело за нова улагања.
Према ријечима Татјане Крстајић, вд директора школе, у нареднем периоду терен који је у великој мјери уништен мора бити изнова уређен.
Игралиште које је у насељу Топла прије неколико година изградила Агенција за изградњу и развој града дуго је одолијевало, али је сада због изломљеног и покраденог мобилијара ван функције. Игралиште у Бијелој потпуно је девастирано и на њему се дјеца не могу окупљати. Игралиште у Градском парку, сада Парку Св. Леополда Мандића, дијели исту судбину. Игралиште у Игалу, ако се тако може назвати, зрело је за замјену мобилијара. Врло пространо и лијепо игралиште на Шпањоли које је својевремено направила МЗ Поди, девастирано је до мјере непостојања, као и оно у Мељинама које је направио НВО Омладински центар Херцег Нови.

Ангажовати чувара, казнити вандале

Милијан Мијовић, предсједник НВО Омладински центар Херцег Нови, сматра да по питању одржавања игралишта рјешење почива у мјесним заједницама у оквиру којих мора бити одређен човјек чија ће брига бити одржавање и чување.

-Када смо направили мапу дјечијих игралишта и парковског мобилијара намијењеног њима, схватили смо не само колико их мало има него и колико је тога што се имало уништено. Планирали смо да сваке године у октобру поклонимо граду по једно игралиште за дјецу, али то што нико није преузео надлежност над одржавањем у старту је обесмислило наш посао. Осим чувара који мора бити одређен од стране Општине или МЗ, рјешење почива и у томе да се вандали казне. Када би само једног ухватили и адекватно казнили, мислим да би онда ово била сасвим друга прича, поручио је Мијовић.


Александар Ковачевић, директор Агенције за изградњу и развој града, каже да је суштина овог проблема изостанак свијести о потреби очувања општег добра и тешкоће у спровођењу надзора.
-Стављање камера није најзгодније рјешење због законске регулативе, јер можете доћи у ситуацију да вам неко с пуним правом каже: одакле вам право да снимате моје малољетно дијете?! С друге стране све и да МЗ одреде неког ко би вршио надзор над игралиштома, он то физички не може да стигне 24 сата. Зато заиста апелујем, тим прије што наша Општина у овој години планира изградњу четири нова игралишта, да се сви скупа уозбиљимо и подигнемо свијест о очувању друштвеног добра, посебно када је ријеч о потребама наших најмлађих суграђана, поручио је Ковачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:57