Александар Дендер / - фото: Б.М.
21/11/2021 u 09:41 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упис Бокељске морнарице Котор на Листу Унеска у децембру

Данас, када Котор слави три феште; 21. новембар - Дан ослобођења, Аранђеловдан и Госпу од здравља, Морнарица ће на Тргу од оружја одиграти традиционално коло, каже Дендер

Бокељска морнарица Котор, најстарија постојећа поморска организација на свијету, основна према традицији 809. године, биће уписана на Листу свјетске нематеријалне баштине Унеско у децембру ове године, саопштио је за портал “Дан” предсједник Управног одбора Морнарице Александар Дендер.

- Евалуационо тијело, тим стучњака који оцијењује номинационе досјее појединих кандидата, позитивно је оцијенило досије Морнарице и препоручило је Унеску за упис на Листу. Бокељска морнарица има веома богату културну баштину која је стварана током вјекова и 2013. године проглашена  је за заштићено нематеријално добро Црне Горе. Номинациони досје, чија је израда почела почетком 2017. био је предан Унеску 31. марта 2018. Године.  Данас, када Котор слави три феште; 21. новембар - Дан ослобођења, Аранђеловдан и Госпу од здравља, Морнарица ће на Тргу од оружја одиграти традиционално коло - каже Дендер.

Фото и виде: Биљана Марковић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:57