Запосленима у РТВ Пљевља плата за август последња исплаћена / -Б.Је.
12/12/2021 u 07:39 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УП блокирала шест локалних предузећа: Чистоћа отплатила дио дуга, у најтежој позицији РТВ Пљевља

Запослени су примили августовску зараду и тешко је очекивати да ћемо до краја године добити још једну, каже Дејан Миличић, директор локалне РТВ

Управа прихода Црне Горе (УП), како би наплатила дугове по основу пореза и доприноса, блокирала је крајем новембра рачуне шест локалних предузећа на износ од 440.000 еура. Из блокаде је изашло само предузеће "Чистоћа" чији је дуг по основу пореза и доприноса пао испод 800.000 еура.

-Пред саму блокаду рачуна уплатили смо око 116.000 еура Управи прихода, а потом смо блокирани на износ од 129.000 еура. Успјели смо да отплатимо и тај дуг и наша намјера је да наставимо са смањењем дуговања према Управи прихода, казао је извршни директор "Чистоће" Саша Јечменица и дао да је најбитније то што су потраживања предузећа "Чистоћа" и даље већа од дуга који имају према Управи прихода.

”Рачун РТВ Пљевља блокиран је на износ од 21.000, а приспјеле пореске обавезе износе око 350.000 еура и мање су за скоро 40.000 у односу на јануар

Најтежа ситуација је у локалној Радио-телевизији чији је рачун блокиран на износ од 21.000 еура.

-У приговору након блокаде рачуна добили смо одговор Управе прихода да нијесу прецизирани ануитети отплате. Овдје се више не ради о ануитетима, већ о пуком преживљавању. Запослени се налазе у јако лошој позицији и примили су августовску зараду, а тешко је у оваквим околностима очекивати да ћемо до краја године добити још једну зараду - казао је јуче за "Дан", директор Радио-телевизије Пљевља Дејан Миличић.

Локалана управа ће покушати да помогне локална предузећа

Протеклих дана покушали смо да овој проблематици разговарамо и са надлежнима у Општини Пљевља, али нам је речено да је предсједник Игор Голубовић одсутан и да ће се много више знати наредне седмице. Како "Дан" незванично сазнаје, водиће се разговори како би се видјело може ли, и на који начин, локална управа да помогне рад локалних предузећа. Иначе, Општина Пљевља финасијски добро стоји и како је недавно саопштено до 1. децембра буџетски план од 19 милиона еура реализован је 91 одсто. Према тврдњама општинских службеника, Управа прихода сталним блокадама рачуна локалних предузећа жели да натјера локалну управу да отплати њихова дуговања. Такве тврдње темеље на чињеници да Управа прихода нигдје у Црној Гори није ригорозна као што је то случај у Пљевљима.

Миличић додаје да Савјет РТВ има активну комуникацију са оснивачем, односно са Општином како би се садашња ситуација превазишла што безболније. Иначе, приспјеле пореске обавезе РТВ Пљевља износе око 350.000 еура и мање су за скоро 40.000 у односу на јануар ове године. Највећи дужник за порезе и доприносе је предузеће "Водовод" чији је рачун блокиран на износ од око 90.000 еура, а укупне приспјеле пореске обавезе износе близу 880.000 еура и мање су за скоро 137.000 у односу на прије 11 мјесеци. Доспјели порески дуг предузћа Локални путеви је преко 228.000 еура и мањи је у односу на јануар ове године за 37.000 еура. Рачун овог предузећа блокиран је на износ од око 33.000 еура. Предузеће "Гријање", које газдује градском котларницом, блокирано је на износ од 18.000 еура. Укупне приспјеле пореске обавезе овог предузећа износе око 137.000 еура и веће су за скоро 9.000 еура у односу на јануар. Рачун Центра за рекреацију, који газдује градским стадионом, блокиран је на износ од око 15.000 еура. Приспјели порески дуг овог друштва са ограниченом одговорношћу је око 114.000 еура и мањи је за скоро 16.000 еура у односу на прије 11 мјесеци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:57