Сједиште филијале Управе прихода и царина у Пљевљима / -Б.Је.
16/01/2022 u 06:18 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа прихода и царина у Пљевљима кроз пет блокада рачуна наплатила 2,45 милиона еура

Управа прихода и царина ће и убудуће предузимати све радње и мјере утемељене искључиво на закону и позитивним законским прописима уз пуну опредјељеност на неселективан приступ према свим пореским обвезницима

Да је Управа прихода и царина у прошлој години била изузетно ажурна када је у питању наплата заосталих пореских обавеза на простору пљеваљске општине, може се видјети и по чињеници да је дуг локалних предузећа, по основу пореза и доприноса, смањен за 2,45 милиона еура.

-Дуг по основу пореза и доприноса на лична примања запослених у локалним предузећима је, тококом 2021. године, смањен за 2,45 милиона еура -саопштено је из Управе прихода и царина Црне Горе, поручивши да ће и у наредном периоду наставити са законским наплатама дугова.

-Управа прихода и царина ће и убудуће предузимати све радње и мјере утемељене искључиво на закону и позитивним законским прописима уз пуну опредјељеност на неселективан приступ према свим пореским обвезницима, поручили су из поменуте управе.

Вриједи напоменути да је Управа прихода током прошле године рачуне локалних предузећа блокирала по пет пута.

Са друге стране, подаци говоре да се у Пљевљима у прошлој години некретнине нијесу много куповале ни продавале, па је остварен приход од свега 113, 5 хиљада еура, а по основу концесија приходи су били мањи за 460.000 еура.

-По основу концесионе накнаде наплаћено је 3,19 милиона еура, кажу из Управе прихода и царина, док је током 2020.године по истој основи приходовано 3,65 милиона еура.

Од концесија 70 одсто иде општинској управи

Када је у питању наплата концесија по основу руда обојених метала, угља, камена и концесија за коришћење шума, пљеваљска локална управа од укупног износа од 3, 19 милиона еура приходоваће седамдесет одсто новца. На тај начин општинска управа је по основу концесија у прошлој години приходовала 2, 23 милиона еура. Поменути новац је дошао у општинску касу на основу експлоатације природних богастава на сеоском подручју, али према прошлогодишњем буџетском плану у највећој мјери потрошен је за реализацију пројеката на градском подручју.

Када је у питању висина концесија, највише новца наплаћено је од Рудника угља. Тако је према званичним подацима, на плаћена стална накнада од 672.000 еура и промјењиви дио у износу од 458. 000, док је ископано 1,65 милиона тона угља. Рудник угља је за коришћење каменолома Јагњило платио концесију на камен у износу од 12. 600 еура. Концесију на камен платила је и компанија "Бемакс" у износу од 25.000 еура, док је компанија ТИМ по истој основи платила 41,7 хиљада еура.

Када је у питању концесија за руде олова и цинка, Градир Монтенегро, односно Рудник "Шупља Стијена" платио је 304.000 еура. Од тог износа 286.000 односи се на стални дио накнаде, а свега 18.000 на промјенљиви дио. Притом рудник је остварио производњу од 578.000 тона концентрата руде олова и цинка.

Филијала Управе прихода и царина у Пљевљима наплатила је преко 43 милиона еура, од чега је највећи дио прихода наплаћен по основу пореза и доприноса на лична примања запослених. Тај приход износи 29, 81 милиона. У поређењу са претходном годином проиход је већи за око шест милиона еура.

Б. Је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:20