Уклањање леда са централне градске улице / -Милован Нововић
17/01/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упркос мразу, комуналци предузећа "Лим" 24 сата на терену

Грађани морају да разумију да се при ниским температурама хвата покорица леда на јавним површинама, иако је претходно посипана со. Потрошили смо четири до пет пута више соли за пет-шест дана него за одређени зимски период, каже Пачариз

Руководилац радних јединица Комуналног предузећа "Лим" Сенад Пачариз истиче да је упркос енпормно ниским температурама, комплетна механизација овог предузећа даноноћно на терену и ради на рашчишћавању локалних путних праваца, а путари су у граду ангажовани на уклањању снијега и леда са улица и посипању соли и ризле како би се осигурала безбједност пјешака и возача. Пачариз наглашава да се све активности обављају у оквиру плана и програма дефинисаног за 2022. годину.

image

Сенад Пачариз

-ПВ портал

– Од 15. новембра прошле године па све до данас пратимо ситуацију током 24 сата и интервенишемо тамо гдје је потребно. Све улице у граду и приградским насељима наша служба је посула сољу и ризлом, а гдје је било неприступачно радили смо ручно. Стигли смо до Коритске висоравни, Вранешке долине, Сљепашнице, Кисјеле воде и других мјеста гдје је било потребно пружити помоћ обољелим суграђанима. Нема нас толико да истовремено можемо бити на свим локалитетима и путним правцима, тако да ангажујемо раднике и механизацију по приоритетима и у односу на потребе одређених рејона – наглашава Пачариз и додаје да је утврђено да преко 300.000 метара квадратних јавних површина, дефинисаних по рејонима и тачно по насељима и улицама, припада Комуналном предузећу када је у питању одржавање.

– Грађани морају да разумију да се при ниским температурама хвата покорица леда на јавним површинама, иако је претходно посипана со. Потрошили смо четири до пет пута више соли за пет-шест дана него за одређени зимски период, како би грађани могли безбједно да се крећу. Очишћен је и лед са градског трга што нам је претходних дана причињавало велики проблем. Придржавамо се и плана рада од 23 до седам сати ујутро, па смо више фокусирани на дионице према Општој болници и свим насељима у којима има успона и леда. Иначе, ми смо и овог момента присутни у Вранешкој долини и другим мјесним заједницама, на основу налога који добијамо од Секретаријата за стамбено-комуналне послове и саобраћај – објашњава Пачариз.

Проходно свих 200 километара локалних путних праваца

– Сви путни правци који су у надлежности ЈКП "Лим" су проходни и наши радници улажу велики напор да се одржи такво стање, поготово у моменту пандемије и овако ниских температура, што би грађани требало да разумију. Очигледно је да многи не знају да је у надлежности нашег предузећа скоро 200 километара локалних путних праваца, који су дефинисани као приоритети. У прву групу приоритета спадају они путеви који могу да буду непроходни два дана, али се ми тога не придржавамо већ су нон-стоп проходни. У другој групи су они путеви који би шест дана могли бити неочишћени, али ни то није случај код нас, што би грађани требало да цијене – каже Сенад Пачариз и додаје да то што су многи прикључни путеви, које називамо некатегорисаним, неочишћени, разлог треба тражити у неажурности појединих мјесних заједница.

– И у таквим ситуацијама притекнемо у помоћ, али, искључиво по налогу оснивача – подсјетио је Пачариз.

 

Замјера грађанима због тога што не притекну у помоћ комуналцима и не очисте снијег испред својих кућа, пословних и других објеката.

– Поред чишћења снијега и леда, радници Комуналног предузећа редовно врше и услуге пражњења јавних комуналних посуда и све то радимо у континуитету – каже Пачариз и апелује на грађане да имају мало више разумијевања када је у питању рад запослених у Комуналном предузећу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:10