Општина Бар / - фото: УРА
27/12/2021 u 10:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА: Буџет Општине Бар без улагања у развој

Указуjу да су инсистирали да се укине обавеза плаћања административних такси

Буџет Општине Бар за 2022. годину коjи jе усвоjен на прошлоj сjедници Скупштине општине Бар jе доминантно потошачки без намjере да се уради ишта значаjниjе што би значило развоj општине, саопштили су данас из барског одбора Грађанског покрета УРА.

-Убjедљиво наjвећи приход Буџета jе од пореза на непокретности и поред чињенице да велики броj обjеката ниjе евидентиран или jе евидентиран у површини значаjно мањоj од стварне. Непознат jе и наплатни задатак и за ово што jе евидентирано. УРА упорно инсистира већ неколико година да се изврши попис и премjер обjеката у складу са законом. Штета по Буджет износи више милиона еура годишње, а исто тако и по финансиjе д.о.о. 'Комуналне дjелатности'“, наводе у саопштењу из барског одбора УРА.

Указуjу да су инсистирали да се укине обавеза плаћања административних такси.

- Приход jе незнатан свега 60 000 еура, а више десетина хиљада грађана годишње по врућини или по хладноћи на отвореном простору у редовима чека да плати нешто што по закону не треба да плаћа, да би доставио потврду о нечему што већ треба да постоjи у рачунару ресорног чиновника - указуjу из барске УРЕ.

Наглашаваjу да се од нових обjеката планира азил за псе, за коjи се средства у Буџету резервишу већ 7-8 година уназад, као и Градска кућа у Старом Бару, за коjу градитељ не зна чему ће да служи.

- Нешто боља али не и задовољаваjућа ситуациjа у случаjу гдjе jе инвеститор држава (Гранични прелаз Вирпазар, Спортска хала Мркоjевићи, уређење обале у Сутомору, Специjални дневни центар за дjецу), али су и те инвестициjе углавном у фази проjектовања, а нема рокова када ће бити завршени. Дjечjи вртић се неће градити ни 2022. године jер jе планирано свега 20 хиљада еура - наводе они.

- Посебно забрињава да се за водоснабдиjевање предвидjело свега 100 хиљада еура, што jе неозбиљно за било какав озбиљниjи посао. Ниjесу планирана ни средства за инвестиционо одржавање водоводне мреже и ако jе губитак воде преко 60%. Напомињемо да и у приморском диjелу општине Бар скоро половина обjеката нема прикључак на воду, а 2/3 нема канализациjу - додаjу они у саопштењу.

Додаjу и да jе чињеница да jе основна инфраструктура у Бару у веома лошем стању, недовољна или jе нема.

- У таквоj ситуациjи без икаквих доказа утврђуjе се да су просjечни трошкови уређења простора у 2022. години свега 70еур/м2 обjекта. Уз напомену да ће наjскупљи обjекти бити ослобођени плаћања комуналиjа. Општина Бар мора у наjкраћем року урадити и усвоjити Дугорочни програм уређења простора, коjим ће се утврдити приоритетни обjекти инфраструктуре, циjена коштања, извори средстава и рокови изградње - закључуjу они у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:30