/ - Фото: М.Н.
25/11/2021 u 15:07 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ускоро склапање брака истог пола у граду на Лиму

У Бијелом Пољу за четири Општине одржан сатанак о заштити права ЛГБТ на локалном нивоу

За представнике општина Бијело Поље, Гусиње, Беране и Плав, данас у сали СО Бијело Поље одржано је предавање на тему ,,Сензибилисање представника локалних самоуправа у погледу заштите права и слобода ЛГБТ особа у Црној Гори'', у организацији Министарства правде, људских и мањинских права и НВО ,,Јувентас''.

-Велики је био број из различитих служби, од онихј који раде опште послове, до матичних, који су из домена свог рада говорили о изазовима са којима се сусрећу у раду локалне управе. Посебно је било задовољство да су службенице и службеници на различитим нивоа расположени да одговарају на те изазове. Нијесмо причали само о потешкоћама, већ и како одговорити на изазове-казала је Јелена Чолаковић, програмска директорица НВО Јувентас.

Додала је да је било разговора о склапању животних партнерстава особа истог пола и саопштено да су нека већ најављена кад је у питању Бијело Поље.

-Говорили смо како треба професионално поступити у односу на овај дио изазова. Такође, говорили смо о решењима која треба урадити, као и улози локалне управе у процесу заштите ЛГБТ особа, као и постојећим акционим плановима, развијању вјештинаи идентификовању кључних праваца акције у оквиру лојкалних акционих планова у Црној Гори.

Циљ је да се унаприједи клима људских права у Црној Гори, посебно о правима ЛГБТ особа, јер се још увијак ради о маргинализованој заједници-закључила је Чолаковић.

Мр Мирјана Влаховић Андријашевић, начелница Дирекције за антидискриминационе политике  у Министарству правде, људских и мањинских права говорила је о законодавним и стратешким оквирима у области заштите људских права ЛГБТ особа у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:05