Чишћење корита Суторине / -Прес служба
26/01/2022 u 06:58 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Услед обиља водотока и непланске градње: Клизи Канли кула, угрожен и већи дио града

Осим конфигурације терена и нестабилног тла, обиља водотока, подручје Новог и Боке је познато по високом годишњем просјеку падавина

Обиље водених токова које Херцег Нови има, а чије су присуство доказала озбиљна истраживања, захваљујући непланској градњи која их је затворила учинивши да воде потеку негдје друго или подрију тло изазавајући клизишта, уз слабо одржавање корита ријека и извора што за последицу имају плављење објеката и јавних површина, озбиљан су проблем с којим се град суочава деценијама.
Тренутно, један од најозбиљнијих проблема је клизање тврђаве Канли кула, али и не само ње, јер клизиште обухвата велики дио града од објекта Електродистрибуције, преко магистралног пута, па све до Старог града, укључујући и њега.
На све то у много наврата упозоравала је Оливера Доклестић, грађевински инжењер хидрологије. Она је нагласила да се појачаном урбанизацијом значајно смањују површине под вегетацијом чиме се умањује способност апсорпције воде, а уклањањем великих стабала добијају се нестабилне косине.
- Бетонирањем и херметизацијом природног тла смањује се природно понирање воде у тло, а значајно повећава отицање. Кишни канали имају у том случају већу количину воде за пренос. Већа количина воде значи већу масу, већа маса воде значи већу енергију која за последицу има веће ерозионе процесе, рубање тла, ношење камења, уништавање околног подручја, изливање водених токова из корита - упозорила је Доклестић.

Стари град

Иако је Стари град сазидан у камену, његове жиле куцавице представљају водени токови.
-Главни градски Трг Николе Ђурковића је некада био широка вододерина, све док се није изградио и изнивелисао простор, почеле градити куће западног подграђа, када су посађена стабла мурве и формиран трг, казала је Доклестић која је изучавала воде града.
Нагласила је да је само у дијелу града који носи назив Савина било више од 20 извора, због чега је тле било склоно клизању, па су мјештани веома мало градили у том дијелу града све до земљотреса 1979. године. Савинске воде су због снажних тектонских помјерања након земљотреса и 80-их година 20.вијека промијениле водотокове и појавиле се на другим мјестима.


Кишни канали најчешће представљају депоније грађевинског материјала, а регулисање природног корита ријеке се своди на постављање затворене цијеви или бетонирање корита чиме се, како је нагласила, добијају заправо брзотоци у вријеме великих киша.
Осим конфигурације терена и нестабилног тла, обиља водотокова, подручје Новог и Боке је познато по високом годишњем просјеку падавина.
Локална управа започела је процесе рјешавања ових вишедеценијских проблема, којима је неопходан системски приступ. Вишедеценијски проблем Херцег Новог, посебно Мељина, чије јавне површине плаве сваком обилнијом кишом, коначно је ријешен, јер ће регулацију потока Немила радити фирма "Briv Constraction".

Почело чишћење корита Суторине

Општина је, у сарадњи са Управом за воде, започела чишћење корита ријеке Суторине од моста на магистрали до ушћа.
Василије Сеферовић, в.д. секретара за комуналне дјелатности и екологију, казао је да иако је Суторина од државног значаја протеклих година Општина није имала помоћ државе за њено одржавање.
-Недавно смо имали састанак код предсједника општине с директорком Управе за воде Весном Бајевић и договорили да се Општина обрати Управи за воде, како би опредијелила средства за чишћење корита Суторине, казао је Сеферовић и додао да је Општина Херцег Нови ангажовала механизацију.
-Чисти се дио који је највише погођен када имамо сезону великих киша од моста на магистрали до ушћа ријеке Суторине. Сада имамо подршку државе и надам се да ће се то наставити, истиче Сеферовић.
Како је нагласио, договорено је да се ради и пројекат санације чишћења корита ријеке Суторине на проблематичној дионици дугој 2 км. Пројектну документацију урадиће Управа за воде и требало би да буде завршена до краја године.


Према ријечима директора Управе јавних радова Бора Лучића, понуда те компаније је била најповољнија на тендеру. Уговор је потписан.
Процијењена вриједност радова је 178.936 еура, а рок за завршетак посла је шест мјесеци од увођења извођача у посао. Уз припремне радове код регулације потока Немила, биће потребно рушење постојећег асфалтног коловоза на траси новог армирано – бетонског корита потока. Рушење ће се морати извршити до половине коловоза, како би се на другој половини могао организовати саобраћај. Посао укључује изрду насипа и тампона, бетонске и армирачко-бетонске радове, израду улива постојећег кишног канала у хидротехнички тунел, као и постављање комуналних инсталација.
Лучић наводи и да је расписан тендер за избор извођача за изградњу пута на Луштици. Процијењена вриједност радова је 9.500.000 еура, а рок за отварање понуда је 30. децембар ове године. Рок за завршетак радова је 30 мјесеци од увођења извођача у посао.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:29