/ - FOTO: PRIJESTONICA CETINJE
29/09/2022 u 15:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2023.: Vrijedan 8.440.000 eura

Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2023. godinu dominantno tretira glavne probleme grada vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda

Na današnjoj VII sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje odbornici su raspravljali o Programu razvoja Prijestonice Cetinje koji su jednoglasno usvojili.

Rasprava se vodila oko rješavanja problema vodosabdijevanja, tretmana otpadnih voda sa gradskog područja i izgradnje hidrotehničkog tunela, ali i drugih infrastrukturnih problema, problema vezanih za mlade, rješavanje pitanja azila za napuštene kućne ljubimce, kao i raznih inicijativa za poboljšanje turističke ponude grada, razvoja ruralnog područja i slično.

Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2023. godinu dominantno tretira glavne probleme grada vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda, ali i izgradnju nove sportske dvorane, poboljšanje infrastrukture na gradskom i ruralnom području, poboljšanje turističke ponude i drugo. Javni poziv za dostavljanje prijedloga za Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2023. godinu raspisan je 08. maja 2022. godine, a nakon dostavljenih predloga održana je najduža javna rasprava do sada, zaključno sa centralnom javnom raspravom koja je održana 27. jula 2022. godine.  Ukupna vrijednost projekata u Programu razvoja Prijestonice Cetinje za 2023. godinu je 8.440.000 eura.

Članom 30. Zakona o Prijestonici za potrebe razvoja Prijestonice Cetinje u budžetu Crne Gore obezbjeđuju se sredstva u visini od 0,6% projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore, kojim se mogu finansirati: projekti koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, razvojni projekti, infrastrukturni projekti, projekti na očuvanju kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, projekti za valorizaciju turističkih potencijala, projekti od javnog interesa koji se realizuju po modelu javno-privatnog partnerstva i ostali projekti od značaja za razvoj Prijestonice.

Članom 31. Zakona o Prijestonici propisano je da je gradonačelnik Prijestonice dužan da prijedlog godišnjeg Programa razvoja Prijestonice za narednu godinu, uz prethodno informisanje Skupštine Prijestonice, a nakon sprovedene javne rasprave, dostavi Senatu najkasnije do 01. oktobra. Godišnji Program razvoja Prijestonice Cetinje Senat Prijestonice usvaja najkasnije do 01. novembra tekuće godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:36