/ Гости почели да пристижу; Котор јуче - Б. Марковић
24/05/2021 u 06:40 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

В.д. директора которске туристичке организације Јован Ристић најавио: Током јуна упловљава неколико крузера

"Лука Котор" има најаве за 550 упловљавања крузера ове године, при чему бродарске компаније немају обавезу плаћања пенала за евентуалне недоласке, истиче Ристић у разговору за "Дан"

На которској ривијери тренутно одмарају 764 госта, од чега 679 у приватном смјештају, а 85 у осам хотела, колико их је отворено, подаци су Туристичке организације (ТО) Котор. Осим мањих; "Марије", "Вардара", "Асторије", "Катара", "Монте Криста", "Галије" и "Порто ина", отворен је и "Блу Котор беј", за сада једини хотел са значајнијим бројем туристичких лежаја.

– У перспрективи, а уз поштовање свега онога што је потребно да би Котор био онакав какав јесте, потребно је да град има бар још два хотела већих капацитета и пратећих садржаја, јер је Котору потребно да развија стационарни туризам, а у зимској сезони спортски, здравствени и конгресни. Тога нема без већих хотела. На локацији УРЦ, према нашим сазнањима, градиће се хотел који ће бити у мрежи врло познате свјетске хотелске групације. Вјерујем да ће радови почети након љетње сезоне. Имајући у виду да се ради о озбиљним инвеститорима, мислим да ће и пројекат бити врло брзо завршен и ту ћемо имати хотел са значајним капацитетима и садржајима тако да, са најавама које постоје за градњу хотела на мјесту бившег "Фјорда", у перспективи имамо шансу да се можемо озбиљније ослонити на стационарни туризам, саопштио је за "Дан" новоименовани вршилац дужности директора ТО Котор Јован Ристић.

image
Јован Ристић, в.д. директора ТО Котор - Б. Марковић

Истиче да "Лука Котор" има најаве за 550 упловљавања крузера ове године, при чему бродарске компаније немају обавезу плаћања пенала за евентуалне недоласке тако да, како се приближи датум упловљавања, отказују доласке.

Опција искрцавање излетника код пијаце

– Бавили смо се темом регулисања кретања туристичких аутобуса током сезоне како се не би стварала саобраћајна гужва. Општинска радна група је до сада имала два састанка, а у опцији је поновно увођење искрцавања туриста код Завода за запошљавање, наводи Јован Ристић додајући да би се у том случају, након наплате излетничке таксе на лицу мјеста, аутобуси упућивали на паркинге "Пуч" и на локацији код старе "Аутобоке", а прихват путника би био код Културног центра. У опцији је и модел који је био на снази претходних година, то јест искрцај излетника из аутобуса који долазе из правца Дубровника на стајалиште преко пута градске пијаце, а за групе које долазе из Будве код Културног центра.

– Сада више није проблем до Црне Горе, ни до Котора и наших мјера заштите и одлука, ни до бродарских компанија које су, имајући у виду епидемију, спремне са свим што им је потребно од опреме и система заштите на њиховим бродовима већ је, колико сам схватио, проблем до рентабилности, јер имају врло мали број упита, тако да би им то било у потпуности нерентабилно. Међутим, ми смо оптимисти по том питању и вјерујем да бисмо могли да имамо, ако не до краја овог мјесеца једно упловљавање, онда већ током јуна неколико њих и да можда тиме затворимо период иза нас и да то буде најава неке свјетлије и љепше будућности, наводи Ристић.

Локална ТО, истиче, има најаве долазака организованих туристичких група са подручја Дубровника, али и из региона, па и Албаније. Ово, сматра, из разлога што се Црна Гора све више препознаје као озбиљна дестинација када је у питању спровођење мјера против епидемије Ковид-19.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 16:47