Пожар на депонији Мислов до / -Ватрогасци НК
21/03/2022 u 06:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ватра са депоније Мислов до пријети кућама и шуми брда Будош

Ово је један од већих пожара на депонији и може се назвати неконтролисаним јер је буквално захватио цијелу површину па и једину слободну платформу за одлагање отпада стога се мора под хитно почети са новим тампонирањем, каже Вукашин Ђурђевац, управник депоније

Градска депонија Мислов од суботе вече поново је у пламену који је захватио цијелу локацију, па и једину слободну платформу за одлагање отпада. Екипе никшићке Службе заштите и спасавања током ноћи успјеле су пожар да привремено локализују, али се ватра због вјетра шири и пријети да угрози неколико оближњих домаћинстава и шуму брда Будош.

image

Ватром захваћена цијела површина депоније

-Ватрогасци НК

– Немогуће је овај пожар угасити јер је буквално захватио цијелу површину депоније. Ако се нешто хитно не предузме биће проблем гдје депоновати смеће и како спасити неколико околних кућа, а уколико почне дувати сјеверни вјетар цијели град ће бити покривен димом – казао је јуче управник депоније Вукашин Ђурђевац.

Никшићка депонија од када је отворена стално је изложена пожарима. Већи се појавио септембра 2020. године и горјело је и димило све до краја прошле године када је нова општинска власт успјела тампонирањем земљом и пијеском да "угуши" пожар. Међутим, узрок су константно депоновање разног отпада и сушни период, те су поново прорадили гасови који су изазвали нови пожар и мање експлозије које су се јуче могле чути са Мисловог дола.

– Ово је један од већих пожара на депонији и може се назвати неконтролисаним. Мора се под хитно почети са новим тампонирањем, рекао је Ђурђевац.

Озон: Надлежни да утврде одговорност за пожар

Еколошки покрет "Озон" позвао jе надлежне да утврде одговорност за пожар коjи jе избио на депонији Мислов до.

– Потпуно jе jасно да се ради о немару или намjери. По нама постоjе два реална сценариjа, први да jе пожар проузрокован неконтролисаним одлагање отпада, у којем значаjан удио у ово доба године има пепео из ложишта или jе намjерно подметнут, што се и раниjе дешавало. Веома jе битно утврдити одговорност како би се адекватно санкционисали починиоци, jер су изазвали опасност по jавно здравље и животну средину – саопштио jе директор ЕП "Озон", Александар Перовић.

Он је подсјетио да је "Озон" прошле године код Агенциjе за заштиту животне средине иницирао поступак утврђивања одговорности за штету учињену животноj средини неконтролисаним одлагањем отпада на Мисловом долу.

Секретар Секретаријата за уређење простора и заштиту животне средине Ђорђије Манојловић каже да је нови пожар на депонији Мислов највећи до сада на тој локацији.

– Ситуација је заиста катастрофална, депонији се скоро и не може прићи. Сјура ћемо одмах кренути са тампонирањем те локације. Екипе ватрогасаца су, с обзиром да гашење водом не помаже, распоређене да спријече ширење пожара и за сада је он под контролом – истакао је Манојловић који је јуче обишао депонију.

Командир никшићке Службе заштите и спасавања Славко Тадић каже да осим на депонији, ватрогасци интервенишу и на још неколико локација.

– Огромна површина депоније је опожарена, јак вјетар нам не иде на руку, екипе су на терену да се ватра не би проширила на Будош. Иначе, током суботе имали смо око 15 интервенција. Активан је шумски пожар у Вилусима, гори корито Грачанице. Апелујемо на грађане да се придржавају законске забране о паљењу ватре на отвореном. Појачане су контроле и сви прекршаји биће санкционисани – поручио је Тадић.
Подсјећамо, Мислов до је као градска депонија отворена 2003. године и на њој је отпад требао бити депонован само неколико наредних година, али и данас има статус привремене. Упркос кршењу закона и упозорењима еколошких организација бивша локална власт, коју је предводила Демократска партија социјалиста, није ни покушала да проблем ријеши.

Нова општинска власт, каже Ђорђије Манојловић, ради све како би проблем са депонијом коначно и на прави начин ријешила. Истиче да је конзорцијум неколико фирми из Холандије заинтересован да у Мисловом долу експлоатацијом метана производи струју, али наглашава да све то успоравају законске процедуре које се морају спровести.

– Законска регулатива захтијева рокове. Дали смо пројектни задатак Агенцији за пројектовање из Подгорице. Послије тога иде тендер, студија изводљивости, јавни позиви, тако да нам треба најмање још два мјесеца да би се нешто конкретно радило на депонији – каже Манојловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 14:35