Svečana sjednica SO Nikšić / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
18/09/2022 u 13:54 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Dan opštine Nikšić: Kovačević najavio nove investitore

Svečanoj sjednici prisustvuju brojni državni zvaničnici, potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, više poslanika, predstavnici više crnogorskih i opština Republike Srpske, privrednika, kao i predstavnici Eparhije budumljansko nikšićke i Islamske zajednice

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković koji je sugrađanima čestitao praznik.kako je istakao,18. septembar je idealna prilika da se prisjetimo naše prošlosti i velikih septembarskih pobjeda.

- Ovaj svijetli datum nas obavezuje i da spomenemo naše junačke pretke, iskreno se poklonimo pred njihovom velikom žrtvom i, ujedno, istaknemo – da ćemo dati sve od sebe da taj herojski duh i te slobodarske tradicije, koje su nam ostavljene u amanet, nastave živjeti i sa nama.

Njegovanje ovakvih vrijednosti, žrtvovanje za bližnjeg svog, svijest o obavezama prema precima, savremenicima, ali i generacijama koje dolaze, nastojanje da uvijek i svuda “budemo ljudi” -  jedini su garant izgradnje “zemlje za nas”, i Nikšića kojem težimo - kuće jednako udobne i tople za “svu njenu djecu” istakao je Vuković.

image

Svečana sjednica SO Nikšić

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Siguran je, kaže, da su, nakon nešto vise od godinu dana rada nove lokalne uprave, vidljivi napori u tom pravcu, i pomaci u svim sferama.

-Trudili smo se da, prvenstveno - djelima, motivišemo naše sugrađane da ostanu u rodnom gradu, kao i one koji su ga napustili – da nam se vrate. Znamo da su naše najveće bogatstvo i neiscrpan resurs – vrijedni i dobri ljudi. Stoga i ulažemo maksimalne napore kako bi stvorili okolnosti u kojima bi svi imali jednaku šansu da se, na svakom planu, ostvare na svom “ognjištu”, u svom Nikšiću.

Nikšić jeste bio grad industrije, lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore, ali je bio i obrazovni i kulturni centar, “grmen” iz koga su “izašli” mnogi genijalci, besmrtnici na poljima nauke, književnosti, filma, muzike, likovne umjetnosti, sporta…, avangarda, kolijevka brojnih subkultura i progresivnih ideja.

Daćemo sve od sebe da grad pod Trebjesom ponovo dobije to lijepo, svima drago lice, skoro izgubljeno tokom posljednjih decenija; daćemo sve od sebe da se opet zacari “dobri duh” u Gospodinu Nikšiću, da dišemo i živimo pravdu i slobodu. Svakodnevno radimo i na unapređenju lokalne infrastrukture - asfalt je stigao do mnogih, dugo zaboravljanih adresa; jednako odgovorno se odnosimo prema užem gradskom jezgru, prigradskim naseljima i seoskim područjima; svesrdno se trudimo da Nikšić postane nezaobilazna destinacija za turiste, olakšavajući pristup prirodnim i kulturnim biserima ovog kraja; naša pomoć, po pravilu, dolazi do onih kojima je najpotrebnija; sistematski obnavljamo urbanističke simbole grada; vrijedno radimo na popravljanju njegove ekološke i ekonomske slike; pokrećemo projekteh u cilju smanjenja broja nezaposlenih; na korak smo od dolaska ozbiljnih investitora; ulaganja u sport su na rekordnom nivou; na pragu smo rješenja decenijskih dubioza, kazao je Vuković.

Svečanoj sjednici prisustvuju brojni državni  zvaničnici, potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, više poslanika, predstavnici više crnogorskih i opština Republike Srpske, privrednika, kao i predstavnici Eparhije budumljansko nikšićke i Islamske zajednice. U okviru svečanosti dodijeljene su nagrade Oslobođenja Nikšića koje su ove godine pripale bokseru i humanisti Ratku Draškoviću i Klubu dobrovoljnih davalaca krvi " Sveti Sava". Tradicionalno nagrađeni su i najbolji studenti.

Naš Nikšić je u savremenoj istoriji tri puta oslobađan. Osmog septembra 1877 godine od Turaka, 2. novembra 1918. godine od Austrougara, poslednji put18. septembra godine od 1944. godine od Njemaca. Ovo poslednje oslobođenje izabrano je i da bude dan naše opštine, kazao je predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević.

Iako je posle ratni period  promjenio politički sistem u zemlji, ipak su osnove napretka ostale iste, naveo je Kovačević.

- Život u zajedničkoj državi koji je mogao da garantuje napredak svakoj zdravoj sredini. Zato je u jednom takvom ambijentu Nikšić postao veći od samoga sebe i bio simbol prosperiteta u privrednom i kulturnom smislu - istakao je on.

Čim je proces počeo da ide u kontra smjeru vidjeli smo i da to predstavlja degradaciju Nikšića, naveo je Kovačević.

- Samo što sada ne moraju da se vode ratovi da bi dobili više prostora, niti moraju da se mijenjaju državni oblici, već na bazi političke volje može da se borimo da uđemo u evropske, balkanske političke i ekonomske saveze koji garantuju prosperitet i razvoj svim građanim akoji žive na tim prostorima.

Zato je i naš Nikšić da naša država Crna Gora nađe na najbolji mogući način sa svojim susjedima i trdudi se da napreduje na putu ka Evropskoj uniji kako bi Nikšić mogao da dotakne sličan ambijent u državi kakav je imao posle Prvog svjetskog rata, jer to nesumnjivo znači i priliku za napredak - kazao je on.

Kovačević je najavio je nove investitore koji će, kako je kazao, naredne godine definitivno doći u Nikšić.

Ono što su takođe kao lokalna uprava radili kada je otvaranje novih radnih mjesta, Kovačević je kazao da je to prije svega projekat Solari 3000+ i 500+, nova firma EPCG Solar gradnja u kojoj je zaposleno oko 200 naših sugrađana.

„Big“ će dovesti 20 svjetskih brendova i otvoriti 300 novih radnih mjesta. Lidl je već kupio zemljište u našem gradu, tako da ćemo i tu imati nova radna mjesta. Takođe, dolazi i Waikiki i ono što smo radili kada je u pitanju Željezera da se sačuvaju postojeća radna mjesta i stvore se preduslovi da se otvore nova, kazao je Kovačević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 15:32