фото: ПРИНТСКРИН РТС / - фото: ПРИНТСКРИН РТС
21/10/2021 u 08:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кучи племе над племенима

Дио териториjе Куча граничи се са Албаниjом, у коjоj су столовале скадарске паше, коjе Кучима нису дале мира, али ни Кучи њима

Кучи су племе пркоса, бунта и отпора, што су показали и у 21. вијеку на литиjама у Црноj Гори, организованим због Закона о слободи вјероисповјести.

Кроз историjу, Кучи никада нису трпјели окове, jарам и неправду. И никада нису дали на себе. Зато су у прошлости често и страдали. Дио териториjе Куча граничи се са Албаниjом, у коjоj су столовале скадарске паше, коjе Кучима нису дале мира, али ни Кучи њима, преноси РТС.

Због своjе непокорности и непристаjања да Турцима плаћаjу харач, Кучи умало нису затрти као племе у вријеме док jе у Скадру столовао Махмут паша Бушатлиjа. Кучи су тада животима платили своjу непокорност.

На Куче нису ударали само Турци и Арбанаси, коjи су харали на њиховоj териториjи већ jе то, у два наврата, чинио и црногорски књаз Данило, отац краља Николе. Због непристаjања да плаћаjу порез Црноj Гори, коjоj Кучи у то вријеме нису териториjално припадали, књаз Данило jе наредио две похаре Куча. У оноj коjа се догодила 1856. године побиjено jе 230 жена, дјеце, стараца.

Уз то jе запалио села у Кучима, похарао цркве и опљачкао све што jе било вриједно, од стоке до оружjа. О тоj похари, у мјесту Орљево данас свједочи споменик на коме jе исписана само jедна реченица: „Не удри брата Србина Црногорче".

Кучи су опростили таj злочин, али га нису заборавили. Данилов син, краљ Никола подигао jе у Кучима две цркве у знак покаjања због злочина коjи jе његов отац учинио сопственом народу. Кучи су изнедрили многе jунаке, а наjвећи међу њима jе Марко Миљанов Поповић кога многе генерациjе у Црноj Гори памте по оноj, његовоj чувеноj реченици „Jунаштво jе када себе браниш од другог, а чоjство када другог браниш од себе". Осим Марка Миљанова, Кучи су дали и воjводу Радоњу коjи jе био губернатор циjелих Брда (свих брдских племена у Црноj Гори).

Он jе први кренуо у ослобађање српских земаља од Турака. Страдао jе у Србиjи, а његово тијело готово три вијека почивало jе у селу Бошњак код Лесковца, одакле jе пре седам година пренијето и сахрањено у његовом родном селу Косор у Кучима. И Старокучи и Новокучи имаjу племићко поријекло.

Старокучи потичу од лозе владарске породице Мрњавчевића, док Новокучи воде поријекло од Ђорђа Кастриотиjа, односно Скендербега, коjи jе такође био племићког поријекла. И данас млади људи у Кучима знаjу да поброjе своjе пасове, односно кољена и имена своjих предака 20 генерациjа уназад, а то jе период више од пола милениjума.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
КУЧИПЛЕМЕ
18. april 2024 08:02