/ - FOTO: Željko Šapurić
18/09/2022 u 12:14 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nikšić dobio " simbol ljubavi, ljepote i ljudskosti" "Lj" na poklon gradu

Od kada se slovo " Lj" uzdiglo ovdje u nikšićkom parku ono je postalo puno različitih pogleda na svijet naših sugrađana i iz Crne Gore, rekao je Kovačević

Nikšić je prvi grad u Crnoj Gori koji je dobio skulpturu u vidu ćiriličnog slova"Lj". Donator je Matica srpska- Društvo članova u Crnoj Gori a povodom praznika Oslobođenja Nikšića. Autori čelične skulpture, koja je postavljena u parku Save Kovačevića, na ulazu u Nikšić, su umjetnik Veljo Stanišić i inženjer Radoman Čvorović.




- Matija Bećković kaže u jednoj pjesmi " priroda je puna mojih pogleda na svijet" . Tako u ovom kratkom vremenu od kada se slovo " Lj" uzdiglo ovdje u nikšićkom parku ono je postalo puno različitih pogleda na svijet naših sugrađana i iz Crne Gore. Ono što mene posebno oduševljavala u svemu tome jeste što je prva asocijacija većine tih ljudi bila ljubav, ljepota i ljudskost. A ovo slovo Lj je kreirao kada je reformisao srpski jezik Vuk Karadžić, jedno dijete koje je rođeno iz ljubavi jednog Stefana iz Petnjice iz Drobnjaka i jedne Jegde iz Ozrinića kraj Nikšića. Tako da i u tom smislu ovo slovo Lj zaslužuje da se nađe na ovom mjestu, a Njegoš ga je strastveno tražio od Vuka da mu ga izlije i pošalje u štampariju na Cetinju, onu istu štampariju gdje su ta slova morala poslije da budu pretočena u bojeva zrna i borbi za slobodu. Tako da smo se sa slovima, ovim i drugima, i za slobodu borili- rekao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Bilo je i onih, istakao je on, šaljivih pogleda na novu skulpturu koji su takođe poželjni i koji mogu da zabave - naravno, uvijek nasuprot ljubavi negdje voli i hoće da stane i mržnja.

- Ako neko mrzi ono pismo i ona slova na kojima je naučio da čita, na kojima se opismenio to je skoro pa isto kao da mrzi oči kojima je progledao kada se rodio. Ali ja negdje mislim ipak da kada sastružemo ove dnevno - političke kontekste i sve ostalo i kada pitamo i te ljude šta za njih znači slovo Lj, bilo ono napisano na jednom ili na drugom pismu, onda kada je izgovoreno vjerujem da će i njima prva asocijacija biti ljubav. Zato neka i oni udalje od ove skulpture i Marka Kovačevića, mogu da udalje i autore i donatore i sve ostalo, neka samo ostane ta suština na koju sam siguran da pomisle kada im se slovo Lj spomene. Mislim da će to biti put ka jednoj boljoj budućnosti, prvo prema međusobnom razumijevanju a onda i da shvatimo da nam je ljubav potrebna da bi bili ljudi- istakao je Kovačević.

Video: Željko Šapurić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:45