/ -FOTO: INSTAGRAM
05/12/2022 u 16:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Održan ženski marš u Beranama: "Aj sad udari, majčin sine!"

Da bi žena u Crnoj Gori dospjela do neke funkcije mora da se bori duplo više nego muškarac, tvrdi Kristina Babić

Ženski marš pod sloganom "Ti si naša briga" održan je danas u Beranama. 

Članice nevladine organizacije "Poligon za žensku izuzetnost- Sofija" prošetale su glavnom gradskom ulicom, noseći transparente "Aj sad udari, majčin sine!", "Ako ne ustanete i mi ćemo pasti", "Nasilniku kazna- žrtvi dostojanstvo"...

Marš je samo jedan od niza aktivnosti koje, kako kažu iz organizacije, imaju za cilj skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju žene u Crnoj Gori, naročito u sjevernim opštinama.

Jedna od organizatorki marša Kristina Babić poručila je da sve više žena u Crnoj Gori trpi kako fizičko, tako i psihičko nasilje. 

- Govore nam da nismo dovoljno lijepe, uspješne i pametne. Da bi žena u Crnoj Gori dospjela do neke funkcije mora da se bori duplo više nego muškarac. Žena je u Crnoj Gori samo brojka i statistika - tvrdi ona. 

Prema riječlima njene koleginice Rebeke Čilović, i sjever je ženski. 

- Centralna regija nas je totalno zaboravila, a neću pogriješiti ako kažem i cijela država. Ostavljaju nas na nemilost patrijarhat. Nismo bijesne, ali smo ljute. Velika mizogonija je na djelu. Od 500 komentara na društvenim mrežama jedan za nas nije bio ohrabrujući, a svaki drugi je bio "Šta hoće ove žene?" Mi samo želimo jednaka prava za sve - zaključila je ona. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. februar 2023 13:10