Otvorena sezona raftinga Tarom / - OTVORENA SEZONA RAFTINGA TAROM
29/03/2023 u 15:52 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Problemi za raftere pred početak sezone: Tara okovana smećem, poskupile takse

Veliki problem rafterima predstavlja i zatvoren put Mojkovac Đurđević Tara

- Rafting sezona je krenula i spremno je dočekujemo. Čamci su registrovani, skiperi posjeduju licence i svi su pravi profesionalci . Oprema je znatno poskupljala i sad je potrebno da kupite čamac i opremu za jedna čamac od 12-15 hiljada - kazao je predsjednik Udruženja raftera i stanovništva NP Durmitor,Veljko Ostojić.

- Ulaznica je poskupljala sa 3 eura na 5 i to je za nas puno jer plaćamo od 15 eura za kratku a 40 eura za dužu turu , plus 2,33 eura Upravi za vode neustavnu taksu po čamcu, pdv, radnike, transport putnika je skuplji , hrana za rafting je bila 5 eura sad 10, kazao je on.

Dodaje da je Taru zadesila ekoloska katastofa jer je deponija napravljena na obali u Mojkovcu, a to je kako kaže, zločin koji je čovjek napravio svoim nemarom.



- Podnijećemo krivične prijave opštini Mojkovac i komunalnom Mojkovac. Čekamo njihovu reakciju i reakciju ekološke inspekcije i gospođe ministarke Ane Novaković Đurović. Mi smo poslali dopis i njoj da nas primi ali nas još nisu pozvali. Sramota je šta je smeća sa obje strane obale Tare. Tu je opasni otpad: medicinski otpad, komunalni, mrtve životinje. Ko ne vidi svojim očima ne bi povjerovao, taj bolesni um koji je istovario prvi kamion na obalu Tare. Očistićemo mi Taru, ali šta dalje kad će opet vjetar i veliki vodostaj da ponesu smeće u vodu i dalje u kanjon.Pili smo svi vodu i mi i turisti a šta sad kad smeće visi na drveću i po obali. Šta reci gostima. Sramota i bruka šta su napravili od Suze Evrope - kazao je Ostojić.

Takođe, veliki problem predstavlja i zatvoren put Mojkovac Đurđević Tara.

- Taj put je od velikog značaja , radile su se kružne ture, postoje u kanjonu kampovi, seoska domaćinstva koja izdaju smještaj, restorani i moteli, zip lajn i raftin koji je pogođen jer tim putem najviše su nam dolazili gosti- rekao je on.

Ostojić je kazao da im Uprava za vode uzima neustavnu taksu jer već plaćaju taksu NP Durmitor.

_ Nema ih sada da vide ekološku katastrofu i da obiđu teren. Očekujemo ministra turizma da dođe i sastane se sa nama privrednicima da bi spremno dočekali sezonu i uspješno je odradili- zaključuje Ostojić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

09. april 2024 20:44