Радови на Ади Бојани / - М. Кнежевић
28/05/2021 u 13:34 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО - ВИДЕО) Проширивање Аде Бојане: Обали враћају 50.000 кубика пијеска

Цијело нудистичко насеље на Ади Бојани 30. децембра било је под водом, пет бунгалова са 20 соба потпуно је девастирано, култни ресторан „Маестрал“ а бивши „Диско“ збрисан је са лица земље

Припадници и механизација Војске Црне Горе уз финансијску подршку Јавног предузећа за управљање морским добром и  ХТП “Улцињска ривијера” почели су  прихрањивање и проширивање плаже на Ади Бојани. 

Прихрањивање плаже врши се са  50.000 kubika пијеска који су извађени приликом продубљивања корита ријеке  Бојане.  Подсјетимо, неповољни временски услови и велики таласи почели су крајем прошле године  да урушавају апармане који су се услед ерозије нашли на првој линији до мора. Поједни бунгалови нашли су се  у води и под утицајем таласа дошло је до видног оштећења објеката, пуцања зидова и ломљења основне конструкције. Цијело нудистичко насеље на Ади Бојани 30. децембра било је под водом, пет бунгалова са 20 соба потпуно је девастирано, култни ресторан „Маестрал“ а  бивши „Диско“ збрисан је са лица земље.

Из тог предузећа у више наврата су упозорили да се већ дужи низ година боре саерозијом обале,  плимом и таласима. Према процјенама стручњака током претходних деценија ерозија је однијела преко 100 метара обале по дубини.  

Иначе, по ројекту хитних интервентних радова у циљу заустављања ерозије плаже на западном дијелу Аде, који је урадио професор Сава  постављено је  1.500 џамбо врећа пуњених  пијеском које се користе у хидротехници, а посебно за одбрану од поплава или заштиту морских обала од ерозија и формиран  напер дужине 130 метара на западном крају плаже Ада. Двије године се ради и на пројекту „одржавања проточности десног рукавца на Бојани”. Извађени пијесак одложен је на гомилама на ушћу и рачви.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:23