Никшићани обиљежавају годишњицу битке на Кошарама / - Б.Б.
09/04/2022 u 18:12 h
Biljana Brašnjo, Blaženka GolubovićBiljana Brašnjo, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) У Никшићу обиљежене 23 године од битке на Кошарама; Минић: Кошаре су легенда крвљу исписана

Окупљање је почело у 18 часова на Тргу Шака Петровића, одакле ће кренути шетњом улицама куда је раније пролазила литија.

Удружење Косовски божури од Никшића града организује окупљање поводом 23 године од битке на Косарама. 

Окупљање је почело у 18 часова на Тргу Шака Петровића, одакле ће кренути шетњом улицама куда је раније пролазила литија.

Никшићанима се обратио Александар Минић, један од преживјелих бораца са Кошара, који је казао да су његови страдали саборци отишли у рај, јер су пакао већ прошли.

- Ни у једном тренутку одбрана није довођена у питање као ни неко одступање, јер борци су знали шта бране и колике светиње бране - Патријаршију, Грачаницу, Дечане, Девич. Кошаре су легенда крвљу исписана, исписана храброшћу голобрадих војника, свих бораца, патриота који себе уградише у темеље земље Србије - казао је Минић.

Истакао је да је оно што вријеђа свијетле кости тих ратника како и душе преживјелих сазнање да се 20 година о Кошарама није чула ниједна ријеч у Црној Гори, јер је то браноча 30-годишња власт, НАТО промотери и лобисти плаћени крвавим парама.

- Дочекали смо, хвала Господу, да се у Црној Гори чује ријеч бораца са Кошара. Подсјећам ову државу Црну Гору витеза са Мојковачке битке Јанка Вукотића да се одужи страдалим херојима, њиховим породицама, чије су синове послали у битку против дивљачких шиптарских и НАТО хорди шаљући их у смрт - казао је Минић.

Сјећајући се тог времена, Минић истиче да је дубоко несрећан што је баш руководство Црне Горе, без сагласности народа, "моју државу увело у ту `алијансу смрти`, која је с десетине држава у свијету покушала да пороби и усмрти десетине хиљада невиних грађана.

Окупљенима су се обратили и предсједник Удружења Косовски божури од Никшића града Илија Миљанић, као и Спасоје Томић.

Окупљање је завршено бакљадом.

Припадници терористичке ОВК, уз помоћ војске Албаније и НАТО авијације 9. априла 1999. године напали су  прелаз Раса  Кошарес на граници СР Југославије и Албаније, који је чувала Војска Југославије.

image

Никшићани обиљежавају годишњицу битке на Кошарама

- Б.Б.

Био је то период када је НАТО бомбрадовао СР Југославију. Чувари Кошара успјели су да спријече њихов продор на Косово и Метохију, али је ОВК заузео караулу Кошаре. Према тадашњим подацима у том рејону погинуло је 108 припадника Војске Југославије, док су губици на супротној страни били далеко већи. Званично битка је завршена 14. јуна 1999. године када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са Кфором повукла са Кошара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:31