Славље у Улцињу / - ФБ
12/06/2021 u 09:13 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Улцињани синоћ широм града славили враћање маслињака у Валданосу власницима

Пјевало се и играло до касно у ноћ а прослави се придружио и потпредсједник Владе Дритан Абазовић коме власници имања у ували мира, кажу, дугују велику захвалност што је коначно исправљена вишедеценијска неправда

Велики број Улцињана прослављао је синоћ широм града враћање маслињака у Валданосу власницима након што је Скупштина Црне Горе изгласала у петак предлог Закона о отклањању посљедица одузимања имовине ували Валданос. Тиме је око 18 хиљада стољетних стабала маслине враћено њиховим правим власницима. Централна прослава одржана је у центру града испред угоститељског објекта „Бонита“.

Пјевало се и играло до касно у ноћ а прослави се придружио и потпредсједник Владе Дритан Абазовић коме власници имања у ували мира, кажу, дугују велику захвалност што је коначно исправљена вишедеценијска неправда. Подсјетимо, рјешењем Скупштине општине Улцињ из 1978. године, у Валданосу је од великог броја Улцињана одузета имовина “ради изградње војног објекта трајног карактера”. Тим рјешењем је, у корист Савезног секретаријата за народну одбрану Југославије у Београду, изузета имовина од 204 власника површине 937.739 метара квадратних са 17.825 стабала маслине.

Највећи дио Маслинаде у Валданосу данас је зарастао у макију и жбуње, власници пуних 40 година нијесу крочили на своја имања, а због небриге државе на том локалитету сваке године пропадне огромна количина плодова. Вриједни маслинари израчунали су да у ували Валданос пропадне 900 хиљада килограма маслина или 144.000 литара уља годишње.

Маслињак у Валданосу је деценијама у катастрофалном стању што је потврдио и Елаборат о стању маслињака у Валданосу, који је на иницијативу Удружења маслинара прије неколико година урадио Биотехнички факултет из Подгорице, а финансирала га Општина Улцињ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:27