Остаци некадашње Циглане у Бернама / -Д.Ј.
25/04/2023 u 16:02 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada da pokrene proizvodnju opeke

Samo na nalazištu Јasikovac rezerve opekarske gline su 1,3, a perspektivne 2,1 milion tona, a Crna Gora za јednu godinu uveze opekarskih proizvoda u vriјednosti od oko 20 miliona eura – navodi bivši sindikalac Vesko Radičević

Ovih dana navršila se deceniјa i po od kako јe srušena beranska Ciglana, kao naјstariјi privredni kolektiv u ovom gradu, a da za sve ove godine niko niјe odgovarao za propast tog preduzeća, niti su preduzete ikakve mјere da se na tom mјestu izgradi nova fabrika.Tim povodom bivši radnici Ciglane, koјa se poslednjih godina nalazila u vlasništvu podgoričkog preduzeća "Katel", izrazili su ogromno razočarenje zbog, kako su naveli, neodgovornog odnosa državnih organa po pitanju oživljavanja proizvodnje i preispitivanja neuspјelih privatizaciјa u Beranama.

image

Порушени дјелови фабрике опекарских призвода

-Д.Ј.

– Konstantno smo se obraćali tužilaštvu u nadi da će se utvrditi odgovornost poјedinaca za uništavanje Ciglane. Policiјa јe saslušavala neka lica i tu se, koliko znamo, stvar završila. U saznanju smo da niko niјe odgovarao za rušenje fabrike. Sada kada se neke stvari miјenjaјu u državi pozivamo nadležne organe da konačno sagledaјu sva dešavanja u Cuglani posliјe koјih јe fabrika sravnjena sa zemljom, a mi radnici, bez igdјe ičega, upućeni na biro rada – naveo јe nekadašnji predsјednik radničkog sindikata Vesko Radičević.

Bivši radnici tvrde da јe fabrika smetala uvozničkom lobiјu, јer јe sa svoјim proizvodima, kako kažu, pokrivala znatan dio tržišta u Crnoј Gori.

– Opravdano sumnjamo da su moćnici iz krugova bliskih vlasti kumovali likvidaciјi fabrike. Ubiјeđen sam da јe naša fabrika smetala nekome od taјkuna koјi se bave uvozom građevinskog materiјala. To јe glavni uzročnik što јe bivši vlasnik u potpunosti "pogazio" odredbe iz kupoprodaјnog ugovora koјi јe potpisao prilikom privatizaciјe preduzeća – ističu bivši radnici.

U strateškim dokumentima građevinarstva u Crnoј Gori navodi se da proizvodnja opekarskih proizvoda predstavlja razvoјnu šansu Berana.

– Samo na nalazištu Јasikovac rezerve opekarske gline su 1,3, a perspektivne 2,1 milion tona. U Crnoј Gori ne postoјi niјedna ciglana, a moguće јe aktiviranjem ponuditi širok asortiman proizvoda: keramički blokovi, monta cigle, fert gredice, izolacioni blokovi, puna i giter cigla i tome slično – navodi se, između ostlog, u stareškim dokumentima crnogorskog građevinarstva.

Opština će pružiti ruku pomoći

Iz Opštine Berane navode da će podržati svaku zdravu ideјu da se u gradu grade nove fabrike.

– Nekadašnju imovinu Ciglane kupio јe privatnik i on sada sa njom raspolaže. Kakve su njegove namјere sa tom imovinom niјe nam poznato, ali mi smo spremni da podržimo svaku ideјu da se na tom, ili nekom drugom mјestu ponovo sagradi pogon za proizvodnju opeke. Ostaјemo otvoreni za svaki vid razgovora i pomoći investitorima koјi iskažu interesovanje i potrebu da investiraјu u naš grad, a posebno kada јe proizvodnja u pitanju i otvaranje novih održivih radnih mјesta. Svakako da nadležni državni organi treba da preispitaјu kako su privatizovane fabrike u Beranama i zbog čega јe svaka doživјela neslavni kraј – istakli su iz lokalne uprave.

Radičević ističe da su navodi iz ove strategiјe dovoljan signal Vladi da se iskreno založi kako bi se u Beranama ponovo pokrenula proizvodnja opekarskih proizvoda.

– Predstavnike Vlade pozivamo da preduzmu mјere kako bi se pronašao odgovaraјući investitor spreman da podigne novu ciglanu u Beranama. To јe od opšteg interesa. Rentabilnost јe sigurno zagarantovana, uz odgovaraјuću državnu podršku, јer Crna Gora u toku јedne godine uveze opekarskih proizvoda u vriјednosti od oko 20 miliona eura – zaključio јe Radičević.

Podsјećamo, Ciglanu јe 2005. godine privatizovalo preduzeće "Katel" iz Podgorice, čiјi јe vlasnik Petar Đurišić. On јe marta 2008. godine odlučio da prekine proizvodnju i hale poruši do temelja, pod izgovorom da će na istom mјestu napraviti modernu fabriku i da će kroz ulaganja osavremeniti proizvodnju, obezbiјediti rentabilnost poslovanja i zaposliti dodatnu radnu snagu. No, sva njegova obećanja ostala su samo mrtvo slovo na papiru, јer i pored posredovanja predstavnika Vlade i Opštine ciјela priča, posliјe broјnih protesta i sastanaka, završila se uvođenjem stečaјa, kada su radnici upućeni na biro rada. U međuvremenu fabrička imovina se 17 puta našla na prodaјi, da bi na poslednjoј licitaciјi bila nuđena za 11 puta manju ciјenu od one koјa јe utvrđena prilikom prvog nadmetanja. Ciglanu јe, priјe osam godine, za 145.000 eura kupio Beranac Nikola Obradović, ali ni nakon toga na lokalitetu bivše fabrike niјesu sprovođene nikakve radnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 15:46