Дрвопрерађиваче подржали представници 62 НВО / -Д.Ј.
26/07/2021 u 08:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од Владе затражено: Сировину дати дрвопрерађивачима умјесто тајкунима

Просто осјећам да садашња власт у Црној Гори наставља оно што је радила претходна. Ово је континуирана спрега власти и криминалних група. Тако да све ово представља иницијалну капислу за народни устанак, истакао је Рашид Марковић из НВО Пријатељи Плава

Са јуче одржаног састанка у Плаву, ком су присуствовали дрвопрерађивачи и представници невладиних организација из неколико црногорских општина, поручено је да се под хитно мора зауставити даља незаконита експлоатација државних шума од, како је речено, привилегованих концесионара. Донесени су и закључци да се формира радно тијело чији ће представници затражити хитан састанак са премијером Здравком Кривокапићем и његовим сарадницима ради дефинисања даљих корака по питању газдовања државним шумама.

”Закључено је да се формира радно тијело чији ће представници затражити хитан састанак са премијером и његовим сарадницима ради дефинисања даљих корака по питању газдовања државним шумама

– Сагласили смо се да само слогом и заједничким дјеловањем свих дрвопрерађивача и невладиних организација које се баве заштитом природних и других вриједности можемо зауставити даљу похару и уништавање наших шума. О томе говори и чињеница да су овај скуп подржале 62 невладине организације из читаве Црне Горе. Дошли смо до закључка да се коначно мора стати на крај незаконитим радњама. Зато смо донијели одлуку да се формира радно тијело које би сачињавали представници из свих општина гдје се врши сјеча шуме. Задатак тог тијела биће да се у разговору са премијером Кивокапићем и његовим сарадницима изнађе најбољи модел за будуће дјеловање по питању управљања државним шумама. Ту се прије свега морају заштитити интереси локалног становништва и дати шанса дрвопрерађивачима да, бавећи се финалном прерадом дрвета, лако долазе до сировине, што до сада није био случај – нагласио је у име дрвопрерађивача Плава Еско Барјактаровић.

Штета огромна због недостатка финалне обраде

Током расправе Един Шаркиновић је казао да држава и локалне заједнице губе огромне приходе због тога што се не врши финална обрада дрвета.

– Концесионар добија дрвну масу по 17 еура. Тако 5.000 кубика добије за 85.000 еура, а ПДВ на ту суму износи 17.500 еура. Ако би ту количину сировине изрезали, осушили и углачили на стандардну дебљину добили би вриједност од 1.550.000 еура, а ПДВ би био 325.000 еура. Неке сложеније обраде попут израде врата доносиле би троструко веће износе. Овај примјер довољно говори колико се губи што нема финалне обраде и што се шума извози у обловом стању – навео је Шаркиновић.

Са скупа је поручено да се више не смије дозволити да концесионари са стране раубују државне шуме, а да притом локално становниоштво не може да обрзбиједи ни огревно дрво.

– Већ 15 година нико од нас у Плаву није добио могућност да привири у државне шуме. Тако су дрвопрерађивачи остали без сировине, док је локално становништво приморано да дрва за огријев набавља у другим градовима. Уз то наша пилана клоја је упошљавала 500 радника је затворена и претворена у гомилу старог гвожђа. Све је то урађено да би привилеговани концесионари по утврђеном концепту сјекли шуму и немилице се богатили. Дошло је вријеме да кажемо стоп таквим радњама – нагласили су дрвопрерађивачи.

image

Учесници скупа у Плаву

-Д.Ј.

Рашид Марковић из НВО Пријатељи Плава навео је да је народ приморан да се диже на устанак ако се не заустави уништавање шума.

– Ми просто осјећама да садашња власт у Црној Гори наставља оно што је радила претходна. Ово је континуирана спрега власти и криминалних група. Тако да све ово представља иницијалну капислу за народни устанак. Ми морамо да устанемо и да прекинемо ову спрдњу. Овдје су упрегнуте институције против народа. Тражимо да се прекине фаворизација привилегованих концесионара или нека Влада донесе уредбу да ово становништво није пожељно на овим територијама – навео је Марковић.

Кнежевић: Корупцији стати на крај

Гојко Кнежевић из Невладиног удружења Клуб Велика казао је да подржава настојања да се заштите шуме и да то питање озбиљно треба да третирају и државни органи, уколико не желе да народ устане у одбрану својих вриједности.

– Кључни пројекат нашег удружена је проглашење Чакора за парк природе. То је подручје гдје се сада шума сијече немилице. Ако се настави као досад, ми о томе узалуд причамо. Овдје се ради очигледно о великој корупцији и томе треба стати на крај. Наше залагаље је да то ураде државни органи, а ако они то не желе, онда је пуно право народа да се побуни и стане у одбрану наших вриједности – нагласио је Кнежевић.

Бројне пропусте по питању експлоатације државним шумама изнијели су и дрвопрерађивачи Авдија Калач из Рожаја и Бранко Караџић са Жабљака, као и Манојло Чантрић и Мирослав Чукић из Берана, истичући да у садашњој ситуацији сви губе осим тајкуна.

– Ову причу причамо 15 година и ништа се није промијенило, сем тактика како да се тајкуни блиски власти све више богате. Они кубик чамовине добијају по 15 еура, а ми смо принуђени да га купујемо по 100 еура. То раде они који су овдје дошли са двије зелене кобиле, а данас имају виле и градове. Послије свега коначно морамо схватити да је ово и наша држава и да и ми треба да живимо – казао је Чукић.

На састанку је говорио и представник Општине Плав Аднан Миљуш рекавши да локална управа здушно подржава захтјеве дрвопрерађивача о заштити шума и да је у том правцу и локални парламент једногласно донио закључак којим је од Владе Црне Горе тражено да се на територији општине Плав зауставе све активности око експоатације државних шума, као и да се пониште сви уговори који су склопљени између концесионара и Управе за шуме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:57