/ фото: Саша Матић
23/09/2021 u 17:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада донијела одлуку о Просторно-урбанистичком плану општине Гусиње

Донијета је Одлука о изради Детаљног просторног плана за простор концесионог подручја за експлоатацију минералних сировина – Брсково

Влада Црне Горе је на данашњој 40. сједници донијела Одлуку о доношењу Просторно-урбанистичког плана општине Гусиње.

- План представља основ за утврђивање политике развоја, уређења и коришћења простора и дефинисање стратегија, планова и програма развоја општине, укључујући и политике за њихову реализацију. Планска основа базирана је на принципима одрживог развоја, савременим начелима и стандардима организације и коришћења простора, као и интегралном посматрању и планирању развоја, заштите животне средине, заштите природне и културно-историјске баштине и изградње у простору- појашњено је из Владе.

Донијета је Одлука о изради Детаљног просторног плана за простор концесионог подручја за експлоатацију минералних сировина – Брсково.

- Главна сврха израде планског документа је да се обезбиједи јасна визија за будући развој овог простора. Након санирања површинског копа Брсково и јаловишта рудника, евентуална даља експлоатација металичних сировина (олово, цинк) биће могућа само на основу планског коришћења резерви, у складу са захтјевима заштите животне средине, а на основу детаљне истражне и друге одговарајуће документације. Планирање и реализација тог пројекта, како је наглашено у расправи, представља велики захват у простору, са значајним утицајима како на промјену природних карактеристика, тако и на живот и развој у подручју- саопштено је из Владе.

У циљу сагледавања укупне проблематике утицаја изградње рудника, неопходно је извршити и одговарајуће анализе кроз које ће се дати одговори за рјешавање проблематике из области заштите животне средине, екологије, социологије, економије и просторног развоја подручја обухваћеног планираном изградњом. У том контексту, Влада је донијела и Одлуку о одређивању руководиоца израде ДУП-а Брсково и висини накнаде за руководиоца и стручни тим за израду ДУП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:44