Прославили храмовну славу / -Шапурић
22/09/2021 u 07:46 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владика Кирило: Политичари не раде за народ већ за личне интересе

Имамо једну бесмислену границу према Херцеговини, то је исти народ и у Црној Гори и у Херцеговини, казао је владика на обиљежавању славе Манастира Косијерево

Светом архијерејском литургијом, коју је с бројним свештенством и монаштвом служио епископ буеносајерски и јужно-централно амерички Кирило, и свенародним сабором у Mанастиру Кoсијерево обиљежена је храмовна слава, празник Рођења Пресвете Богородице (Мала Госпојина). Древни манастир, смјештен у селу Петровићи код Никшића, духовни је стуб Бањана и Опутних Рудина, али и народа сусједне Херцеговине, које у новије вријеме раздваја административна граница.

-Пресвета Богородица је граница која је ујединила свјетове, Стари и Нови завјет, невидљиви и видљиви свијет. Ми данас имамо присутан тај појам границе која разједињава, а то политичари, обично многи од њих, посебно форсирају јер они раде не за добро народа него за личне интересе. Имамо једну бесмислену границу према Херцеговини, то је исти народ и у Црној Гори и у Херцеговини. Немојмо такав појам границе да имамо, имајмо појам границе који нам открива Пресвета Богородица, која обједињава срца, обједињава свјетове, бесједио је владика Кирило.

image

Етно-група "Бањани"

-Шапурић

Проф. др Трипко Драганић истакао је значај манастира Завала, Тврдош, Добрићево у долини ријеке Требишњице гдје је било првобитно станиште и косијеревске светиње све до 1966. године када је због изградње вјештачке акумулације измјештенa у Петровиће.

У Mанастиру Косијерево својевремено су биле мошти, подсјетио је Драганић, Светог Арсенија Сремца које су потом пренесене у Ждребаоник. Други долазак мошти светитеља био је 2018. године на храмовну славу Косијерева.

-Сигурно је та велика литија с моштима Светог Арсенија била претеча, она анђелска нит оним великим свенародним литијама од прошле године предвођеним нашим свијетлим владикама. Ове богоугодне литије, а које су се одвијале по цијелој Црној Гори, биле су и свете молитве Светог Саве и Светог Арсенија, сједињене с молитвама Светог Василија Острошког и Петра Цетињског, призивајући тако Свети Дух Господњи васколиком православном српском народу у одбрани светиња, казао је Драганић.

У Косијереву се много обнавља и гради

Домаћини прославе били су сви Бањани и Рудињани предвођени ове године братством Перућица. Њихов представник Миломир Перућица позвао је све оне који су у могућности да помогну у радовима који се тренутно изводе на фрескопису и у манастирској порти, истичући да их игуман Арсеније сваке године "изненади неким новим пословима", а сада је то изградња конака.

-Пренесите својим пријатељима, комшијама да се у Косијереву много тога обнавља и гради, па колико је ко у могућности да помогне и тако постане ктитор ове велике светиње, поручио је Перућица.

У програму су учествовали епски пјесник Божо Ђурановић, гуслари Ђорђије Копривица, Максим Војводић и Лука Ераковић, Удружење гуслара "Војвода Глигор Мићовић" из Билеће, етно група "Бањани" и Зоран Џикнић.

Прослави храмовне славе присуствовао је предсједник СО Никшић Немања Вуковић истичући да му је част што је на том светом мјесту у име локалне управе Никшића након толико година "другачијег односа" доскорашњих представника градске власти. Вуковић је казао да нова валст Никшића има другачији однос, наглашавајући да су већ покренули разне активности за добробит косијеревске светиње, али и народа Бањана и Опутних Рудина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:45