/ Фото: Архива
08/01/2022 u 06:22 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власт се промијени, а фабрика у Беранама ни на видику

За колапс беранске привреде крива претходна власт, тврди предсједник општине Тихомир Богавац

Расположиви подаци указују да ни у минулој години, иако је дошо до промјене власти у Црној Гори, ништа није урађено по питању оживљавања привреде на подручју беранске општине.

То се није десило, иако су сви политички субјекти у својим програмима најављивали отварање производних погона и нових радних мјеста, као и валоризацију расположивих природних и других ресурса књижили као основне приоритете. Такође, изостало је преиспитивање зашто је у транзиционим процесима, након приватизације фабрике на Рудешу, дошло до потпуног уништавања бројних привредних колектива.

Предсједник општине Беране Тихомир Богавац наводи да се ради о наслијеђеним проблемима и да је за колапс беранске привреде крива претходна власт која је омогућила појединцима да на лак и једноставан начин постану власници фабрика и да их након тога претварају у старо гвожђе. Међутим, како је навео, ни у прошлој години, након промјене власти у Црној Гори, није било неких конкретнијих потеза који би садашње драматично стање промијенили на боље.

– Приватизације нијесу дале најављиване резултате од стране оних који су у транзиционим прописима на лак и једноставан начин постајали власници фабрика. Насупрот очекиваном, у бројним привредним колективима спровођене су незаконите радње, што је и довело до овако поразног стања. Међутим, ни након прошлогодишњих политичких промјена у Црној Гори није било неких конкретних корака од стране актуелне Владе у циљу оживљавања привредних колектива у нашем граду, а самим тим и нових радних мјеста. Међутим, хоћу да се надам да ће се у наредном периоду кренути много озбиљније у рјешавање ових проблема – навео је Богавац.

Увјеравање да за беранску привреду долазе бољи дани изнио је и министар економског развоја Јаков Милатовић када је недавно посјетио Регионални бизнис центар на Рудешу гдје је разговарао са привредницима и предузетницима из Берана.

– Видио сам да је Беране најнеразвијенији град у Црној Гори. Будуће мјере и програми Владе вратиће фокус на привреду неразвијеног дијела државе – казао је Милатовић приликом посјете Беранама.

Са друге стране, бивши берански радници истичу да су се до сада доста наслушали различитих обећања и да умјесто тога траже конкретне резултате.

– Поручујуемо да смо ми сити обећања и да тражимо да се обећања преточе у дјела – поручује представник бивиших радника Веселин Радичевић, додајући да данас у Беранама у привреди ради свега неколико стотина радника.

Први секретар Нове комунистичке партије Југославије за Црну Гору Милутин Мића Поповић тврди да се у Беранама у социјализму, када су радиле бројне фабрике, боље живјело него данас.

image

Поповић

Фото: Архива

– Добро се сјећам времена кад је Беране ишло узлазном развојном линијом и кад је био трећи граду у Црној Гори по степену развијености. Биле су то златне и срећне године кад су сви живјели добро, и то захваљујући фабрикама које су радиле пуним капацитетом. Данас је слика сасвим другачија, о чему говоре руиниране и напуштене фабрике и фабрички погони који подсјећају на сцене из филмова страве и ужаса! Зато је крајње вријеме да се престане са празном причом и да се, кроз поуке из социјализма, крене у неко срећније сјутра – казао је Поповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:47