Гужва на изворишту Воденице одакле се Пљевљаци снабдијевају водом за пиће / -Б.Је.
10/04/2022 u 07:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вода из пљеваљског Водовода већ десет дана није за пиће

Овим путем апелујем на надлежне да умање цијену воде грађанима Пљеваља, јер им се из Водовода испоручује техничка, а не вода за пиће, истиче Милош Остојић извршни директор НВО „Легалис“

Пљевљаци већ пуних десет дана немају воду за пиће из градског водовода, а ако у наредном периоду буде падавина, тешко је вјеровати да ће се ситуација поправити. Наиме, понавља се стара пракса да се са обилнијим падавинама и топљењем снијега замуте изворишта, која адекватно нису заштићена, а са којих се Пљевља снабдијевају водом. Из локалне управе нема реакција, као ни покушаја да се становништву помогне у допремању воде за пиће. Грађани се сналазе како знају и умију. Посебно је тешко за оне који су немоћни да оду до оближњих изворишта у Градском парку, код манастира Света Тројица и на другим локацијама. Они су присиљена да воду купују,а многи од њих немају ни новца за куповину воде па се у садашњој невољи довијају како знају и умију.

-Услед појачаних атмосферских падавина и наглог отапања снијега претходних дана дошло је до повећане мутноће воде са водовода "Плијеш" и "Брезница", те се оне не могу користити за пиће, саопштено је из градског "Водовода" уз објашњење да се вода са изворишта "Југоштица" може користити за пиће.

Предузеће притисли и финансијски проблеми

Претходних дана покушали смо да контактирамо директора градског "Водовода", Видана Вуковића али у томе нијесмо успјели. Вуковић се није јављао на наше телефонске позиве, тако да нисмо могли дознати да ли се ситуација поправља, када је у питању квалитет воде. Са друге стране, незванично смо сазнали, да предузеће "Водовод" има доста финасијских проблема. Посебно је тешко што многи грађани али и правна лица не плаћају редовно своје рачуне. У предузећу фебруарска плата заспоелнима исплаћена је 4. априла, а исплата се вршила парцијално, тако што су запослени у управи добили новац последњи.

Иначе, ни јесенас се вода из градске водовдне мреже дужи период није могла користити за пиће, али је од 11. јануара па до 1. априла била исправна. Сада је вода опет мутна и није за употребу.

Из невладине организације "Легалис" рјешавање питања водоснабдијевања виде у заједничком подухвату општинске и државне управе.

-Падавине су ових дана условиле да грађани Пљеваља по ко зна који пут остају без пијаће воде. Овај проблем је деценијски и треба га рјешавати што прије. У рјешавање проблема потребно је да се укључи Влада и локална самоуправа - сугерише извршни директор НВО Легалис Милош Остојић.

image

Милош Остојић

-РТВ Пљевља

Он као посебно велики проблем истиче чињеницу да Пљевљаци плаћају наскупље воду на сјеверу Црне Горе и додаје да је неприхватљиво да у вријеме када вода није за пиће, нема умањења рачуна.

-Овим путем апелујем на надлежне да умање цијену воде грађанима Пљеваља, јер им се испоручује техничка а не пијаћа вода - каже Остојић.

Приликом недавног избора за предсједника Општине Пљевља, прије мјесец и по, Рајко Ковачевић је као посебне проблеме у граду на Брезници означио загађен ваздух и честе проблеме са водоснабдијевањем. Он је том приликом поручио да ће све учинити да се ситуација поправи. Тренутно на терену нема никаквих конкретних потеза, а Пљевљаци немају воде за пиће.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 06:31