Макадмски путеви на подручју Буковице тотално уништени / -Б.Је.
27/07/2021 u 08:50 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Водена бујица у Пљевљима усред љета разорила путеве

Практично да нема села на подручју општине Пљевља а да нам не стижу жалбе због уништених сеоских путеве, каже директор предузећа "Локални путеви", Драган Јововић

Недавне обилне падавине на простору општине Пљевља изазвале су бројна оштећења на сеоској путној инфраструктуру. Житељи пљеваљских села тврде да постоје оштећења и на асфалтним путним правцима, док су посебно уништени макадамски путеви. Највише жалби стиже из најудаљенијих села Буковице и Поблаћа, јер како тамошњи представници мјесних заједница тврде у поједина села је једино могуће доћи теренским возилима. Посебно велики проблем је у Мјесној заједници Поблаће одакле се ових дана морају транспортовати малине, чија берба је увелико почела, али је због уништених путева њихов откуп отежан.

-Подручје Поблаћа је стрмина, тако да свака јача киша лако формира водену бујицу, која уништава путеве. Последње падавине биле су обилне и направиле су прави хаос. Практично се у Поблаће може доћи само џиповима, каже предсједник мјесне заједнице Горан Лаковић и појашњава да је упутио захтјев локалној управи да пошаље механизацију како би се ситуација бар мало довела у ред.

Из Мјесне заједнице Буковица истичу да не желе више локалној управи да шаљу захтјеве, јер на исте нико не реагује. У овој МЗ посебно истичу да су путеви уништени на правцу према селима Сречање и Миљена, те да је асфалтни застор уништен и на путном правцу Пипери-Ковачевићи.

image

Вода нанијела камење

-Б.Је.

-Путеви према селима Сречање и Миљена су у потпуности разорени. Водена бујица направила је општи хаос - каже предсједник МЗ Буковица Глигор Топаловић и додаје да су обилне падавине причиниле и друге проблеме. Он је посебно истакао проблем наноса камења и пијеска на коловозе.

-Вода је носила огромне количине пјеска. Затрпани су одводни канали поред коловоза, коловози су разнијети а затворени су и многи пропусти за воду на појединим локацијама - каже Топаловић.

Ситуација није нимало боља ни када су у питању путеви у селу Потковач, гдје најмање има асфалтираних сеоских путева.

-Путни правац од Страховог дола преко ријеке Каменице, према Пљевљима у изузетно је лошем стању. Други путни правац преко села Брекиње такође је озбиљно уништен. Путеви према селима Поменићи, Крстаче, Оглавина и Пузићи у потпуности су разнешени - каже предсједник МЗ Потковач Василије Дробњак и додаје да је највише штете причинила киша прије десетак дана.

У канцеларијама вишак радника, фали путара

-Пљеваљска општинска управа мора на подручју Буковице да упосли још путара. Садашњи путари да имају крила не могу одговорити потребама. Значи потребна су најмање још два путара, јер има доста посла на чишћењу пропуста, канала, сјечи растиња око пута и кошењу траве, каже Глигор Топаловић и напомиње да локална управа гомила раднике у граду док за примање путара нема пара.

-Имамо вишак радника у канцеларијама, а за путаре нема наводно новца, констатује Топаловић.

У пљеваљском локалном предузећу "Локални путеви" не крију да жалбе мјештана и представника мјесних заједница стижу свакодневно. Кажу да је њихова механизација упућена на правац према Бобову, односно да изводе радове у селу Глибаћи уз помоћ механизације Рудника угља.

-Практично нема села на подручју општине Пљевља а да нам не стижу жалбе због уништених сеоских путеве. Водене бујице су причиниле огромне штете, али да би се све то санирало потребно је вријеме - каже директор Локалних путева, Драган Јововић.

Када је у питању интезитет падавина, доста кише пало је 16. јула, када је према подацима Метеоролошке службе за око 40 минута пало по метру квадратном око 17 литара воденог талога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:30