Водич права потрошача за грађане представљен данас на бјелопољском градском тргу / - фото: МНЕ
15/03/2022 u 17:10 h
Милован НововићМилован Нововић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Водич права потрошача за грађане представљен данас на бјелопољском градском тргу

Дошли смо и до података да често провајдери услуга односно трговине, осигурања, не поштују потрошачка права и злоупотребљавају неинформисаност грађана о својим потрошачким правим, казао је Ђукић

Дошли смо до података да наши грађани нијесу упознати са својим правима, нити користе своја потрошачка права. Такође дошли смо и до података да често провајдери услуга односно трговине, осигурања, телектрокомуникациони провајдери такође не поштују потрошачка права и злоупотребљавају неинформисаност и незнање грађана о својим потрошачким правима, саопштили су из НВО Мултимедијал Монтенегро (ММНЕ).

Данас је поводом 15.марта, Међународног дана права потрошача НВО ММНЕ  у склопу пројекта „Водич права потрошача у општини Бијело Поље“ спровела активност у центру Бијелог Поља града, са циљем да обиљеже овај међународни дан, али и да информишу грађане о њиховим потрошачким правима.

Током активности спроведен је наставак истраживања са циљем да се добију информације о томе колико су заправо грађани упознати са својим потрошачким правима на територији општине Бијело Поље.

- Сваки грађанин Црне Горе се у неком тренутку нашао у улози потрошача – приликом куповине хране, електричних апарата, одјеће, планирања путовања. Потрошач очекује да добра коју купује, односно услуге које набавља имају одређени квалитет, који укључује погодност употребе добара и ефикасност услуге, исправност, сигурност, поузданост.  Самим тим, предуслови за остваривање свих потрошачких права су права потрошача на информисност, располагање чињеницама од значаја за правилан избор и заштиту од непоштене рекламе, или ознака на производима које могу да доведу у заблуду и права на образовање потрошача,  стицање знања и способности потребних за правилан и поуздан избор производа и услуга, уз свест о основним правима и одговорностима потрошача и начинима како се иста могу остварити - рекао је Жељко Ђукић, предсједник НВО ММНЕ.

Дошли смо до података да наши грађани нијесу упознати са својим правима, нити користе своја потрошачка права-казао је он.

- Такође, дошли смо и до података да често провајдери услуга односно трговине, осигурања, електрокомуникациони провајдери такође не поштују потрошачка права и злоупотребљавају неинформисаност и незнање грађана о својим потрошачким правима. Пројекат „Водич за права потрошача“ у општини Бијело Поље, Невладина организација Мултимедијал Монтенегро спроводи у партнерству са Министарством економског развоја, које заправо и финансира овај пројекат и да ће кроз њега ускоро бити организован и низ других активности, а све са циљем да информишемо грађане и јавност да користе своја потрошачка права. Управо из тог разлога израдили смо низ штампаних промотивних материјала кроз које информишемо грађане како на једноставан начин могу да остваре своја права, која су то кључна потрошачка права, а посебно смо поносни на то што смо у склопу пројекта успјели да израдимо и врло интересантан и њеб сајт на адреси њњњ.правапотросаца.ме гдје сви грађани додатно могу бити информисани када су ова њихова права у питању“, додао је он.

- Данас смо успјели да остваримо интеракцију са преко 150 грађана на промотивном штанду који смо организовали у центру града, дијелили смо све ове информативне и едукативне материјале и са друге стране извршили додатно истраживање и дошли до информација колико су заправо грађани упознати са својим правима. Користимо прилику да пошаљемо поруку свим грађанима да користе своја потрошачка права, да се информишу о својим потрошачким правима, јер грађани морају поштовати свој новац, односно продавци или пружаоци услуга морају поштовати права потрошача која су врло јасно и прецизно дефинисана законом, а тај закон је усклађен са свим правилима Европске уније“, закључио је Ђукић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 18:03