Уклањање квара на мрежи / -к.м.
12/01/2022 u 06:19 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Водовод Херцег Нови због колектора у минусу, поправке сами плаћају

Директорица предузећа Оливера Доклестић је одборницима на недавно одржаној сједници СО предложила да апелују на Регулаторну агенцију за енергетику да они преузму трошкове везане за постројење за пречишћавање отпадних вода

Предузеће Водовод и канализацијa у 2022.годину "упловљава" као самоодрживо, али упркос том успјеху, нови проблеми се готово свакодневно отварају.
– Добит је довољна да можемо да испоштујемо све наше захтјеве који су засновани на "бенч маркетингу". Они који су у струци знају да је сада много сложенија прича од оне која је почињала водомјером, а завршавала плаћањем. Наш проценат поправки је изнад 85 одсто, екипе су оперативне, али наравно да не можемо све да поправимо. Водовод има проблема и принуђени смо да сву добит коју смо остварили у прошлој години реинвестирамо, постављамо нове цјевоводе, пумпне станице и слично, казала је Оливера Доклестић, директорица предузећа.
Нагласила је да су проблеми на постројењу за пречишћавање отпадних вода у Немилој непрестани, а да трошкове поправке сноси Водовод, као и трошкове зараде за десет радника. Указује да износ од 150 000 еура, колико је потребно само за њихове годишње зараде, Водовод вуче у минус. Због тога је одборницима на недавно одржаној сједници СО предложила да апелују на Регулаторну агенцију за енергетику да они преузму поменуте трошкове.

Опачица срце система

Екипе Водовода и канализације уредиле су водоизвориште Опачица у Зеленици и очистиле корито истоимене ријеке.
У Техничкој служби предузећа појашњавају да је поменуте радове било неопходно извести прије повећаног водостаја у водозахвату.
– Урађено је машинско чишћење потока узводно од водозахвата, груби грађевински радови на уређењу платоа испред објеката, реконструкција и замјена дијела водоводне мреже у непосредном окружењу водозахвата, реконструкција и замјена шахти и поклопаца на вентилима, као и монтажа нових сливних решетки и молерско фарбарски радови на објекту, каже Доклестић.

Најавила je да ће цијене воде од ове године вјероватно бити ниже, што новски Водовод опет чини јединим у држави који ће у томе успјети.
Драгана Станишић, одборница Новске листе, упитала је због чега пројекти Водовода и канализације које су кандидовали за капитални буџет Општине нису прихваћени у посљедње три године.
– Поправку цјевовода кроз Конавле нису препознали као важну, а квар би проузроковао да Херцег Нови остане без воде, док би Конавле било поплављено. Ни то, као ни још петнаестак пројеката нису узели у обзир за капитални буџет. Пошто није било интересовања, Водовод је сам ушао у посао знајући колико је важно да се то ријеши, завршена је прва фаза, а друга ће вјероватно почети почетком фебруара, када се обезбиједе остала новчана средства од око 180. 000 еура, казала је Станишић.

Потребна озбиљна студија за водоводну мрежу на височијим котама

Како је истакла Доклестић, најбитнија је уска сарадња са Секретаријатом за урбанизам и просторно планирање, као и са Секретаријатом за комуналне дјелатности, усљед снажне урбанизације града у којој поједини објекти не би, у хидротехничком смислу, требало да добију прикључак, што им прави веома велике проблеме и у водоводној и у канализационој инфраструктури.
– Систем доводимо до загушења. Водоводна мрежа базирана је на систему који је изграђен прије 40 година, а који је имао три висинске зоне, до 240 метара надморске висине. Свјесни смо да се објекти увелико граде изнад коте 300, што нам прави велики удар на систем и проблеме, објаснила је Доклестић.
За развијање водоводне мреже у височијим зонама потребна је озбиљна студија.


Боривоје Вуковић, одборник ДПС-а, упитао је колико је потребно да се обнови стање у постројењу које је нарушено уласком морске воде и уништавањем потребних бактерија.
– Осим отклањања кварова по дојави, значајне активности су спроведене за детектовање техничких губитака воде у циљу смањења изгубљене, а неприходоване воде, односно с циљем "враћања" количине такве воде у систем снабдијевања ка потрошачима. Радна јединица за детекцију кварова лоцирала је 140 невидљивих кварова. Проценат такозване необрачунате воде се смањује из године у годину за 5 до 10 одсто. Предузимамо мјере да замијенимо и неколико километара цјевовода да бисмо приступили смањењу неприходоване, односно технички изгубљене воде, објаснила је Доклестић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:55