/ Поглед ка Царинама, фото: Д.Ј.
15/06/2021 u 06:45 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Војска ће помоћи пробој пута преко Царина

Након састанка са министарком одбране Оливером Ињац, из Општине Андријевица најављују могућу бољу саобраћајну повезаност са Подгорицом

Потпредсједник Општине Андријевица Веско Ракетић најавио је да би убрзо могло да дође до пробоја дионице пута од Мојанске ријеке до Царина, чиме би се преко овог подручја успоставила саобраћајна комуникација између Андријевице и Подгорице. Он је то казао након састанка са министарком одбране Оливером Ињац са којом је у Андријевици, између осталог, разговарано о ангажовању војне механизације у циљу модернизације путне мреже.

– На састанку је било ријечи да се формира радни тим који би чинили представници Министарства одбране и општине Андријевица, са циљем да се сагледају идејни пројекти који се тичу пробоја пута од Коњуха ка Царинама и успостављања квалитетне саобраћајне комуникације на овом подручју, односно стварања такозваног путног прстена око Комова који је значајан, како за Андријевицу, тако и за Колашин и Подгорицу. Из Министарства одбране су изразили спремност да у циљу реализације овог пројекта уступе стручне екипе и механизацију, тако да се идкрено надам да ће се вишедеценијска иницијатива о пробоју пута преко Царина преточити у дјело – казао је Ракетић.

Приликом састанка у Андријевици министарка Ињац је нагласила да се заједничким снагама може доста тога урадити и да ће се направити цивилно-војна сарадња у Црној Гори која неће бити баријера него мост спајања.
– Намјера Владе и Министарства одбране је да заједно са локалним управама раде на заједничким пројектима од општег интереса – казала је Ињац.

Најкраћа релација преко Мојанске ријеке и Куча

Мјештани подсјећају да су становници поткомовских села у минулим временима пјешице или на коњима до Подгорице и Цетиња ишли стриктно преко Царина. Наводе да је то најкраћа релација којом се преко Мојанске ријеке и Куча може доћи до главног града. Наводе да су јачи и спремнији људи својевремено за један дан ишли до Подгорице и враћали се назад.

– До Царина се и данас из правца Мојанске ријеке може доћи једино пјешке, јер ту још увијек није пробијен пут у дужини од неколико километара. То је недопустиво у ери модерних технологија и механизација, с обзиром на то да се ради о путу који је вјековима представљао излаз у свијет за мјештане Поткомовља – навели су мјештани.

Мјештани поткомовских села годинама су тражили од надлежних институција да се приступи изградњи пута Коњухе–Царине–Подгорица који би, у значајној мјери, скратио путовања становника овог краја ка главном граду, али та иницијатива није реализована ни до данашњих дана. Они тврде да би Коњухе данас било урбано туристичко мјесто да је осамдесетих година прошлог вијека изграђен пут преко Царина и успостављена аутобуска линија до Подгорице.

– Да је, којим случајем, направљен пут преко Царина према Подгорици не би наша села била овако пуста, јер се ради о саобраћајници која би Коњухе претворила у транзитну и атрактивну туристичку зону. Овако, читав овај крај стагнира јер, између осталог, на овом подручју годинама не функционише јавни превоз, иако се зна да је некада аутобус од Берана до Коњуха саобраћао три пута дневно у оба правца. Но, послије свега хоћемо да се надамо да ће се изнаћи могућност да се коначно озбиљно размотри иницијатива о изградњи пута преко Царина, јер је то значајна ствар не само за Андријевицу, него и за читаву Црну Гору – поручили су мјештани Коњуха.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 12:14