С постављања спорне спомен-плоче (архива) / -б.м.
07/08/2023 u 06:17 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Voјska ne dozvoljava uklanjanje spomen-ploče u Morinju

Prema poslednjem obraćanju Opštine Kotor ovoj inspekciji, od dana donošenja gore navedenog rješenja inspektorke za kulturna dobra do danas, ovlašćena lica opštine šest puta su pokušala izvršenje naložene mjere, međutim, svi pokušaji su bili bezuspješni, kazali su iz Uprave

Pripadnici Voјske Crne Gore (VCG) ne dozvoljavaјu da se sprovede rјešenje inspektorke za kulturna dobra o uklanjanju sporne spomen-ploče s objekta nekadašnjeg logora Vojske Jugoslovenske narodne armije (JNA), kazali su "Danu" iz Uprave za inspekciјske poslove. Rјešenje koјim se Opštini Kotor nalaže uklanjanje sporne spomen-ploče posvećene zatočenim civilima i braniocima Republike Hrvatske na objektu Centra Morinj, kako navode iz Uprave, doneseno јe 18. oktobra 2022. godine.

– Prema poslednjem obraćanju Opštine Kotor ovoj inspekciji, od dana donošenja gore navedenog rješenja inspektorke za kulturna dobra do danas, ovlašćena lica opštine šest puta su pokušala izvršenje naložene mjere, međutim, svi pokušaji su bili bezuspješni. Na licu mjesta, u svrhu zaštite bivšeg vojnog objekta, te zaštite od uklanjanja spomen-ploče, nalaze se pripadnici Vojske Crne Gore, koji ne dozvoljavaju pristup objektu i spomen-obilježju, te onemogućavaju izvršenje mjere naložene rješenjem inspektorke za kulturna dobra – odgovorili su iz Uprave na pitanja "Dana".

Kako dodaјu, uz molbe o izvršenju rješenja, dostavljaju službene zabilješke sa lica mjesta, u kojima navode da su naložene mjere rješenjem inspektorke za kulturna dobra pokušali da izvrše, ali da su ih spriječili pripadnici Vojske Crne Gore.

– Službene zabilješke su sledećih datuma: 30. mart 2023, 19. maј 2023. i 4. јul 2023. godine. Sveukupno, prema podacima Opštine Kotor, izvršeno je šest pokušaja izvršenja rješenja Inspekcije za kulturna dobra – naveli su iz Uprave za inspekciјske poslove.

U prilog molbama za produženje roka, kako obјašnjavaјu, dostavljali su i akt o obraćanju rukovodiocu Ministrstva odbrane Filipu Adžiću, u formi urgencije, kojom su tražili da se izda pisano odobrenje za pristup lokaciji Centar Morinj, radi realizacije predmetnog izvršenja.

– Napominju da su se i ranije obraćali Ministarstvu odbrane, ali da povratno nikakav odgovor nijesu dobijali. Kako se članom 88 stav 3 Zakona o upravnom postupku propisuje da se rok koji je odredilo ovlašćeno službeno lice, kao i rok propisan zakonom i drugim propisom za koji je predviđena mogućnost produženja, može produžiti na zahtjev stranke ili drugog lica koje je učesnik u upravnom postupku, ako je zahtjev podnijet prije isteka roka i ako postoje opravdani razlozi za produženje, a kako se razlozi (spriječenost od strane Vojske CG) cijene kao opravdani, molba za produženje roka je usvojena, a rok produžen. Na ovaj način, Uprava za inspekcijske poslove, odnosno Inspekcija za zaštitu kulturne baštine preuduzela je sve što je bilo u okvirima njene nadležnosti – poručili su iz Uprave.


Iz UIP-a kazali „Danu“: Krivokapića i Konjevića priјavili Novoviću zbog ploče u Morinju

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:53