Чланови Ротари клуба Бар / - Фото: РЦ Бар
29/12/2021 u 08:28 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вриједне донације Ротари клуба Бар градској Општој болници и Клиничком центру

Како је Општа болница Бар регионални ковид центар за приморје, осјетили смо потребу да у овим најтежим временима прикупимо средства за куповину неопходних медицинских апарата - анестезиолошке радне станице и портабилног ултразвучног апарата, кажу из Ротари клуба

Ротари клуб Бар је уручио вриједне донације Општој болници Бар и Клиничком центру Црне Горе у виду медицинске опреме

- Како је Општа болница Бар регионални ковид центар за приморје, осјетили смо потребу да у овим најтежим временима прикупимо средства за куповину неопходних медицинских апарата - анестезиолошке радне станице и портабилног ултразвучног апарата.

Одабрали смо ове апарате јер су мултифункционални и могу се користити како за праћење ковид пацијената, тако и за праћење трудноћа.

С обзиром на то да је Одјељење за патологију трудноће КЦЦГ једини такав центар у нашој држави, у који се упућују труднице из цијеле Црне Горе, одлучили смо да прикупимо средства за куповину неопходних медицинских апаратав - два ЦТГ фетална монитора који би олакшали љекарима праћење ризичних трудноћа-саопштили су предсједник и секретар РЦ Бар Божо Сарић и Зоран Давидовац.

Они подсјећају да је РЦ Бар 2020. покренуо Глобал Грант пројекат „Удахни живот” вриједан 74.500 долара, који поред донација важне медицинске опреме предвиђа и покретање програма едукације о прееклампсији и еклампсији - најзначајнијој трудничко-породиљској компликацији која се развија код 2-8 одсто трудноћа и чак до 14 одсто близаначких трудноћа.

- Средства су прикупљена уз подршку Hearts of Europe – иницијативе Rotary International и USAID, Ротари дистрикта 2483, Општине Бар, наших партнера из Ротарy клуба Оклахома Сити из САД и уз бројне несебичне донације наших чланова, осталих Ротарy клубова из региона и бројних привредника.

Пројекат су подржали и бројни успјешни спортисти који су донирали своје дресове за аукцију која је организована за прикупљање средстава-истичу из РЦ Бар.

Важан дио овог пројекта, поред набавке апарата, биће и обезбјеђивање већег броја бесплатних скрининг тестова на прееклампсију, те едукација о прееклампсији и еклампсији – о факторима ризика, симптомима, дијагностиковању и праћењу.

- Циљ нам је да подигнемо свијест у друштву о овој тешкој компликацији о којој се тренутно у нашем друштву мало зна.

Ради се о тешкој трудничко-породиљској компликацији од које годишње у свијету умре око 500.000 беба и 76.000 мајки.

Бројке у Црној Гори су такође поражавајуће и, нажалост, у свијету се биљежи тенденција раста.

Потрудићемо се да у сарадњи са партнерима допремо до што више трудница, младих жена и дјевојака како бисмо им указали на симптоме и дијагностику ризичних трудноћа и опасности од компликација које могу довести и до фаталних исхода- кажу Сарић и Давидовац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:06