Омер Вукић / - СДП
19/01/2022 u 12:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукић: Новогодишњи „поклони“ МКИ за Мркојевиће

Од 15 предвиђених локалитета и лежишта архитектонско и техничког камена на територији читаве Црне Горе, МКИ два предвиђа на простору Мркојевића

На заласку 2021. године, тачније 27. децембра, Министарство капиталних инвестиција дало је на јавну расправу Нацрт плана давања концесија за детаљно геолошко истраживање и експлоатацију минералних сировина за 2022. годину, каже Омер Вукић, секретар ОО СДП Бар и одборник у СО Бар.

- Од 15 предвиђених локалитета и лежишта архитектонско и техничког камена на територији читаве Црне Горе, два су, вјеровали или не, предвиђена на простору Мркојевића. Оваквим „поклонима“ за Нову годину у Мркојевићима се нико није надао. Изгледа да се континуитет лошег односа према овој мјесној заједници мора наставити. А почео је одавно, изградњом депоније „Можура“ на локалитету са којег се пружа вјероватно  један од најљепших погледа на море на читавом нашем приморју, изградњом вјетрењача на брду Можура, давањем концесије за каменолом у Горани, намјером за изградњу азила за псе (који се нашим напорима и срећом није реализовао) и други који у континуитету отежавају живот њених становника. И све то, не питајући и не обавјештавајући  мјештане, који се разлогом питају да ли се ово можда ради намјерно , што смо скривили? На жалост, улагања у ову мјесну заједницу протеклих година су врло скромна. Наиме,од већих најављених инфраструктурних пројеката по питању - изградње регионалног пута и спортске сале нема још ништа - каже Вукић.

Истиче да су предложени локалитети за каменолом неприхватљиви из више разлога. Наводи да је негативни утицај на животну средину неминован, а стварање буке, прашине, загађивање подручја и саобраћајно оптерећење само би отежали живот мјештана, који се баве пољопривредом и сточарством.

- С тога се СДП Бара, снажно противи плану давања концесије на овим локалитетима. Сматрамо да надлежни треба да бирају локалитете који су удаљенији од насељених мјеста, како не би угрожавали локално становништво. Уз то, превиђени локалитети су безводна подручја, па мјештани воду обезбјеђују и сакупљањем кишнице и из цистјерни, а што би овакви радови неминовно нарушили. О озбиљности самог плана говори и чињеница да је за  локалитет “Вукићи” промашена и катастарска општина. Зато, ако смо еколошка држава, треба више да размишљамо о улагању у производњу еколошке хране и развоју еколошког туризма, а не да оваквим плановима то онемогућавамо - наглашава Вукић.

Како каже, СДП позива све надлежне институције, Општину Бар, невладине организације и појединце да јасно изразе неслагање са овим планом, односно да до 21. јанура доставе своје примједбе Министарству капиталних инвестиција, како би заједно спријечили штету која би доношењем оваквог плана свакако била нанијета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:14