Усмрћена овца / -Б.Је.
11/04/2022 u 06:40 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукови у пљеваљском насељу Комини заклали десет јагњади и овцу

У овом нападу вукова још десет јагњади задобило је теже и лакше повреде и о њима се стара ветеринарска служба, каже власник стада Горан Кнежевић

Да вукова на простору пљеваљске општине има све више и да се они у потрази за храном спуштају до градске зоне, говори податак да су ове крволочне звијери прије неколико дана у насељу Комини усмртили овцу и десет јагњади домаћинства Кнежевић. У овом нападу вукова још десет јагњади задобило је теже и лакше повреде и о њима се стара ветеринарска служба. Поменути случај је право изненађење, јер се насеље Комини практично наслања на градску зону. У породици Кнежевић, која је власник стада, не крију изненађење јер досад оваквих и сличних случајева није било.

– Усмрћена је једна овца и десеторо јагњади. Притом је озбиљно повријеђено још десет јагњади. Повријеђена јагњад лијече ветеринари и видјећемо хоће ли преживјети. Морам да кажем да је јако тешко посматрати повријеђену јагњад јер се много муче – казао је за "Дан" власник стада Горан Кнежевић уз објашњење да повријеђена јагњад тешко могу да једу, јер им сметају ране.

image

Ветеринари лијече повријеђену јагњад

-Б.Је.

Кнежевић каже да су вукови нанијели повреде у предјелу врата и уста и да ветеринари све чине да спасе повријеђена грла.

– Једно јагње које смо затекли живо није се могло спасити и угинуло је – каже Кнежевић и додаје да је много теже гледати повријеђену јагњад и њихово мучење, него штету коју су вукови причинили.

На снази ловостај

Из Ловачког друштва "Пљевља" истичу да је у току ловостај и да они не могу организовати хајку на вукове.

– Тренутно је на снази ловостај и свака активност чланова ловачког друштва је забрањена. Међутим, током ловне сезоне смо устријелили шест вукова и јасно саопштили да вукова на простору пљеваљске општине има много. Дали смо чак процјену да се у више чопора креће око педесет јединки – истиче Раде Јањушевић и наглашава да се у наредном периоду очекује увећање броја вукова.

Када је у питању појава вукова у непосредној близини града, у Еколошком друштву "Брезница" такву појаву објашњавају чињеницом да се села празне и да дивље животиње немају довољно хране па се крећу према градској зони.

– Очигледно је да у недостатку хране вукови полако долазе или боље речено улазе у градску зону. Не смета им бука моторних возила, кретање тешке механизације Рудника угља и освјетљења. Значи, вукови су прошли у непосредној близини Термоелектране да би ушли у насеље Комини, каже извршни директор ЕД "Брезница", Милорад Митровић уз објашњење да су у овој организацији већ раније сазнали од локалног становништва да су вукови примијећени у селима Пљеваљског поља.

Из Ловачког друштва "Пљевља" потврђују да вукова има изузетно много на подручју пљеваљске општине и да су они у више наврата упозоравали сточаре на опрезност. Ипак и ловци су изненађени да су вукови упали у стадо у насељу Комини.

– Вукови су недавно у селу Хоћевина усмртили око двадесет грла, у стаду породице Чепић. Притом у непосредној близини Отиловићког језера, у селу Отиловићи, усмрћена су три грла. Значи на овом потезу вукови су констатно присутни – каже предсједник ЛД "Пљевља", Раде Јањушевић и додаје да се последњих година цјелокупна ситуација са присутвом дивљачи на терену мијења, да су се вукови намножили, а повећан је и број шакала.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 19:26