/ фото: РТЦГ
17/10/2021 u 19:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За четири деценије угашено 9.000 радних мјеста

Ријетка предузећа попут Рудника олова и цинка у Шулима су оздравила кроз стечај и приватизацију

)За Пљевља се и данас може чути да су индустријски центар наше државе. Стварност међутим, то демантује. Према подацима синдиката за непуне четири деценије у том граду је угашено преко девет хиљада радних мјеста, а бивши запослени од ранијих послодаваца потражују и до 60 плата, пише РТЦГ (Деjан Кандић).

Душко Пејовић посљедњи је напустио Оптел Вектру, прије непуну годину. У почетку је вјеровао у обнову.

- Сваки пут кад би господин Брковић дошао то је било ево само да завршим са Јакићем, све снаге ћу усмјерити овдје, просто речено бићемо му захвални до гроба што смо остали у фирми- прича Душко за ТВЦГ своја искуства.

Чекајући даљу судбину након двије деценије од затварања због еколошких проблема овако је нестала цементара. У међувремену у експлозији стечајева и приватизација нестало је десетак других предузећа и хиљаде радних мјеста.

- Обустављена је производња у Монтеру, Грађевинару, Комбинату Велимир Јакић, Шумарском предузећу, Превоз-Пљевља, Циглани, Шупљој стијени, Тари, Трикотажи, Слоги као и многим земљорадничким задругама. Ова предузећа су већином приватизована, пошла су у стечај, а њихова имовина је уништена- наводи за ТВЦГ Ратко Пејовић, предсједник Синдикалног повјереништва ССЦГ.

Ријетка предузећа попут Рудника олова и цинка у Шулима су оздравила кроз стечај и приватизацију. Нека нијесу искористила ни благонаклоност државе.

Вектра Јакић замишљена као највеће предузеће дрвопрераде на југоисточном Балкану и шире данас је само комплекс лијеп за око.

- Апсолутно сам увјерења да су многа од ових предузећа се могла сачувати, радници у њима радити и привређивати само што је неком у међувремену био интерес да их доведе до ништа а да их за мале паре прода- наводи Пејовић, предсједник Синдикалног повјереништва ССЦГ.

Душко је на тежи начин схватио да током десет година рада у Оптелу једино није фалило обећања.

- Остао сам кратак за једно пет година зарада. Опростио бих дуговања, али не и радни стаж. Од тих десет година сигурно за 6-7 није уплаћен- наводи Душко.

У пословној згради некадашњег “Грађевинара” данас је Тужилаштво кога радници- жртве транзиције и стечајева, све чешће позивају да испита неуспјешне приватизације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 00:13