Од почетка године Општина Пљевља приходовала преко осам милиона / -Б.Је.
02/05/2022 u 07:58 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За четири мјесеца буџет Општине Пљевља реализован 40 одсто

У поређењу са прошлом годином, за исти период наплата пореза на земљиште је већа за 36 одсто, а наплата пореза на објекте је већа чак за 300 процената, казао је директор Дирекције за локалне приходе Владимир Џуверовић

Од почетка године до 28. априла у општинску касу слило се 8.260.736 еура. Према званичним подацима из локалне управе, буџетски план реализован је у износу од 40 процената. Из Дирекције за приходе Општине Пљевља тврде да се ради о веома добром раду на прикупљању прихода.

-До 28. априла, од 20. 610. 071 еуро колико је буџет планиран за ову годину, приходовали смо 8.260. 736 еура или 40 одсто средстава- казао је директор Дирекције Владимир Џуверовић уз напомену да се 29. априла очекивао приход од око 100.000 еура.

Џуверовић је истакао да се последњих година доста радило на уредној наплати прихода и да је то резултирало и ове године добром реализацијом буџетског плана. Према његовим ријечима добар рад је био и у претходном периоду, а посебну захвалност на томе упутио је тиму у коме су се налазили Славка Милинковић и Горан Бајић.

-У марту и априлу поједини приходи су мањи него што су планирани и него што су остварени у истом периоду прошле године. Међутим, у овом периоду постигли смо изузетно добре резултате када је у питању наплата пореза на непокретност. У поређењу са прошлом годином, за исти период, наплата пореза на земљиште је већа за 36 процената, а наплата пореза на објекте већа је чак за 300 процената - казао је Џуверовић и поручио да се ради о добрим резултатима који су постигнути само уз добар рад.

Приходи по основу пореза на доходак мањи за 20 одсто

- Када је у питању програм "Европа сад", приходи по основу пореза на доходак у марту и априлу су мањи за 20 одсто него у прошлој години у исто вријеме . казао је Владимир Џуверовић.

Он је појаснио да је тај губитак надокнађен бољом наплатом других пореза.

- Што се тиче јануара и фебруара губитака није било по основу програма "Европа сад" - потврдио је Џуверовић.

Међутим, док из локалне управе тврде да је наплата прихода јако добра и да је практично по први пут на крају априла реализован буџетски план у износу од 40 одсто, из клуба независних одборника узвраћају да се у граду на Брезници не примјећују ти бољици. Независни одборник Предраг Цвијовић истиче да посебно нема бољитка за привреднике.

-Добро је што у локалној управи постоји финасијска стабилност и што иде добро наплата прихода. Међутим, није добро то што грађани не осјећају тај финасијски бољитак. У доброј мјери није јасно гдје општинска управа троши новац који није мали. Стога би било добро да општинска управа размисли о смањењу бројних намета привреди, који су изузетно велики и који оптерећују рад посебно малих и средњих предузећа.Имамо значајна новчана средства у општинској управи и најскупљу општинску управу у Црној Гори - казао је Цвијовић.

Последње двије године финансијска ситуација се у Општини Пљевља значајно поправила, али се не може заборавити да су дуговања и даље око десет милиона еура. Дугови се углавном односе на неплаћене порезе и доприносе запослених, односно ради се о дуговањима која се плаћају на дужи временски период.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:48