Учесници акције у боровој шуми и сакупљени отпад / -В.Ра.
29/06/2021 u 07:00 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За четири сата на локалитету Шуштери сакупили преко 300 кеса отпада

Простор општине Рожаје практично је затрпан смећем, а дивље депониjе буjаjу на сваком кораку, истиче Мехмед Калач, један од покретача акције, активиста феjсбук странице "Очистимо Рожаjе"

Администратори феjсбук странице "Очистимо Рожаjе", у сарадњи са Комуналним предузећем и активистима, организовали су чишћење борове шуме коjа се налази на рубу града, односно на локалитету Шуштери и том приликом прикупили око 300 кеса различитог отпада. Према риjечима Мехмеда Калача, jедног од покретача акције, на прикупљању смећа радило је двадесетак активиста, коjи су за четири сата успjели да темељно очисте дио шумског комплекса.

– Поносни смо на подвиг коjи смо успjешно спровели. У акциjи смо имали подршку Комуналног предузећа коjе jе реализовало одвоз прикупљеног отпада до главне градске депониjе. Акциjу су помогли броjни спонзори коjима овим путем захваљуjемо. Наjвећу захвалност дугуjемо младим људима коjи су учествовали у акциjи као и онима коjи подржаваjу наш рад, међу коjима jе и Омладински клуб, коjи jе дао велики допринос у овом послу – казао jе Калач, истичући да jе феjсбук страница "Очистимо Рожаjе" основана приjе неколико година с циљем подизања свиjести о значаjу чисте животне средине.

– Ово jе наша прва акциjа и поносни смо што jе то био успjешан почетак подизања свиjести грађана по питању хигиjене на циjелом подручjу наше општине. Позивамо све грађане да се придруже нашем покрету и да даjу допринос како би смо очистили сваки кутак нашег града и његове околине и учинили га привлачниjим и љепшим за домицилно становништво и туристе – поручио је Калач.

Наставиће да организују овакве и сличне акције

Мехмед Калач истиче да ће администратори странице "Очистимо Рожаjе", међу коjима су, осим њега: Мерсад Мурић, Дарко Демић, Санел Шкриjељ, Армин Кардовић, Семир Кардовић, Џулиjа Кардовић, Самир Монић и Армин Личина, наставити да организуjу сличне акциjе коjе ће бити jош интензивниjе.

– На нашоj страници стално износимо проблеме, даjући фокус фотографиjама снимљеним на лицу мjеста. У овим активностима имамо сарадњу са надлежним институциjама коjе раде на сузбиjању загађивања животне средине. Увjерени смо да на оваj начин барем у некоj мjери успиjевамо да сузбиjемо, односно да освиjестимо грађане да кућни отпад правилно одлажу и воде рачуна о чистоћи природе. Поносни смо када чуjемо да се о нама говори у контексту хуманизма и гостопримства, међутим, оно што чинимо сами себи, када jе риjеч о небризи за животну средину, уопште нам не може служити на понос и част – закључуjе Калач.

Калач је нагласио да jе простор општине Рожаје практично затрпан смећем, те да дивље депониjе буjаjу свуда.
– Локалитет коjи смо очистили jе заиста био ругло. Риjеч jе о староj депониjи коjа датира из раниjег периода. Што смо више чистили, отпад на овоj депониjи као да jе растао из земље, али смо успjели да уклонимо много материjала. Рожаjе заиста кубури са великим количинама отпада и дивљих депониjа коjе се налазе свуда и на сваком кораку. За чишћење тих површина потребно је много времена, људства и снаге. Посебна прича jе градска депониjа Мостине, коjа заиста угрожава здравље становништва jер се ради о великом загађивачу животне средине – наглашава Калач.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:20