/ SEKULIĆ PORED DRVLJANIKA - FOTO. MILOVAN NOVOVIĆ
21/08/2023 u 16:27 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za grijanje na sjeveru treba od 800 do 1.000 eura

Za deset metara, koliko se obično kupuje, treba izdvojiti od 650 do 800 eura što samo po sebi govori da je to nemoguće odvojiti od penzije, odnosno plate. Za tu količinu ogreva idu dvije prosječne penzije

Uprkos značajno nižim cijenama ogreva nego prošle godine, u susret grejnoj sezoni građani na sjeveru i dalje smatraju da su cijene drva i peleta i dalje visoke te da neće biti jednostavno spremiti se za zimu.

Na području bjelopoljske opštine, gdje je inače zima duga i hladna, poodavno je počela sezona spremanja drva za zimu. Pojedini građani su odlučili još prije mjesec i više, da se obezbijede ogrevom, strahujući da će za nekoliko mjeseci cijene biti znatno veće. I bili su u pravu. Trenutno je situacija, kako kažu Bjelopoljci, alarmantna.

– Drva su skupa i njihova nabavka je veliko opterećenje i udar na naš džep. Naročito za nas koji primamo minimalne penzije. Teško je sve ovo izdržati. Moraju ljudi da se zadužuju i nabave drva. Mi smo preko Udruženja pernzionera i invalida rada, sa najnižim primanjima, kojih samo na području bjelopoljske opštine ima skoro dvije hiljade, pokrenuli peticiju da se najugroženijoj grupi obezbijedi pomoć od po pet metara drva. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje – kaže Marko Hajduković.

Inače, metar bukovih drva košta 65 eura, a cijepanih 75 eura, dok metar cerovih drva košta 70 eura, a cijepanih 80 eura. Drva su skupa jer ih malo ima – kažu prodavci, pravdajući se visokim cijenama.

Ministar istakao da su cijene stabilne

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković nedavno je istakao da je cijena peleta ove godine 50 odsto niža nego prošle i kreće se od 220 do 250 eura. Joković je istakao i da nema najava o nedostatku peleta, struje i osnovnih namirnica, te da je cijena drva za ogrev na sjeveru značajno niža nego u centralnom dijelu.

– Ove godine je sve stabilno. Cijene su, kada je riječ o peletu, značajno manje na tržištu. Ima dovoljnih količina i apelujem na građane da ga na vrijeme obezbijede. Očekujem da će grejna sezona proteći dobro – kazao je Joković.

.

Za deset metara, koliko se obično kupuje, treba izdvojiti od 650 do 800 eura što samo po sebi govori da je to nemoguće odvojiti od penzije, odnosno plate. Za tu količinu ogreva idu dvije prosječne penzije.

Penzioner Novelja Sekulić pita kako sa svojih 276 eura da obezbijedi drva za ogrev.

– Mora se nešto organizovanije pristupiti ovom problemu. Pamtim vrijeme kad sam radio, kad su se drva nabavljala preko šumskog preduzeća "Špiro Dacić". I to je bilo na otplatu. Zato se mora ovo svesti na razumnu mjeru, da metar drva ne pređe 40 eura – kaže Sekulić.

Slobodan Brajković ističe da su cijene dostigle astronomske visine.

– Iz Grančareva nabavljam deset metara drva. Ko te pita, zima je surova – kaže on, dodajući da sam cijepa drva, jer za svaki metar se traži za cijepanje dodatnih sedam eura.

Ima i onih koji se u Bijelom Polju griju na pelet, koji je od prošle godine dostigao takođe veliku cijenu. Ranije su oni koji su se grijali na ovaj način nabavljali početkom ljeta pelet po cijeni od oko 140 eura, a sad ga nema nigdje ispod 230 eura.

Ivan Čabarkapa, koji živi u zgradi, kaže da mu trebaju da zagrije stan najmanje četiri tone. I da je pelet obezbijedio po cijeni od 240 eura.

– Preskup je pelet, ali šta da radimo. Mi u zgradi nemamo drugu mogućnost, jer nemamo dimnjake. Mora se nešto uraditi da se cijene koriguju i postanu prihvatljivije za običan narod – kaže on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:00