сортирани отпад на Тисовим гредама / -к.м.
12/09/2021 u 06:53 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За одржавање сметлишта 40.000 еура

Према ријечима директора "Чистоће" Василија Сеферовића, на сметлиште се дневно депонује од 50 до 60 тона отпада

Предузеће "Чистоћа" д.о.о. расписало је тендер за одржавање привременог сметлишта комуналног отпада Тисове греде, за шта је тендером опредијељено 40.000 еура.
Радови, како је прецизирано тендерском документацијом, обухватају санирање отпада пристиглог од закључивања уговора до искоришћених новчаних средстава, односно до 31. јануара 2022. године, свакодневни (редовни) и уредни радови на пријему отпада, преношење отпада на локацију складиштења ради разастирања и сабијања. Осим тога, подразумијевају и прекривање разасутог комуналног са инертним материјалом у размјери према прописима који регулишу ту област.
Такође, неопходно је и обезбјеђење складиштења и третирање анималног отпада у складу са рјешењем Секретаријата за комуналне дјелатности од 19. марта 2018. године о привременом начину збрињавања анималног отпада.
Извођач се такође обавезује да ће обављати ископ и довоз потребног инертног материјала ради санирања комуналног и зеленог отпада. Процијењена количина је у распону од 2.500 м3 до 3.500 м3 у складу са потребама и договореном динамиком.
Рок извршења уговора је свакодневно до извршења износа из уговора, односно до 31. јануара 2022. године.
Засипање сметлишта Тисове греде тренутно обавља Привредно друштво "Ивовић" из Херцег Новог.
Према ријечима директора "Чистоће" Василија Сеферовића, на сметлиште се дневно депонује од 50 до 60 тона отпада.

Дубоки до само за општину Херцег Нови

Општина Херцег Нови поднијела је захтјев за давање сагласности на иновирани елаборат процјене утицаја на животну средину за пројекат санитарне депоније Дубоки до.
– У односу на првобитни елаборат из 2013, у овом је у већем обиму описан инжењерско-геолошки и хидрогеолошки склоп, уз спроведена нова хидрогеолошка испитивања ради успостављања добрих параметара о познавању токова подземних вода. То је била и основна препрека у добијању грађевинске дозволе, у минулом периоду, наводи се у елаборату.
У резимеу елабората, између осталог, истиче се да ће депонија Дубоки до бити намијењена за депоновање комуналног отпада само са подручја општине Херцег Нови и не може се користити као регионална за више општина.


Подсјетићемо да је прије скоро годину на поменутој депонији неколико пута било већих пожара због чега су мјештани села Убли негодовали и блокирали довоз смећа на неколико дана. Тада је "Чистоћа", која руководи депонијом, отпад морала да одвози на барску депонију Можура, што је био огроман мјесечни издатак за предузеће. Са Убљанима је касније постигнут договор који се, засад, углавном поштује.
Дугорочно рјешење за одлагање комуналног отпада из Херцег Новог је изградња санитарне депоније Дубоки до, за шта су раније била обезбијеђена и кредитна средства Свјетске банке.
Бивше Министарство одрживог развоја и туризма поништило је сопствену дозволу за санитарну депонију, а потом годинама одбијало да обезбиједи нову. Тачније, Министарство одрживог развоја и туризма је 28. септембра 2020. године донијело рјешење којим је одбило захтјев Општине за издавање грађевинске дозволе, образлажући да је "истекла важност еколошке сагласности Агенције за заштиту животне средине, те да није урађена локална студија локације за санитарну депонију".
Локална управа је уложила тужбу Управном суду на то рјешење наводећи да је стигло када се у Агенцији за заштиту животне средине налазио урађени елаборат процјене утицаја на животну средину. Постојеће одлагалиште, сметлиште Тисове греде, биће стављено ван функције, што би требало да се деси крајем јануара наредне године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:23