Механизација ”Локалних путева” на терену / -Б.Је.
15/08/2021 u 07:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

За санацију локалних џада мало 400 хиљада еура

Потребно је што више новца усмјерити на асфалтирање локалних путних праваца јер је то најбоље рјешење, сугерише Милован Гогић, некадашњи секретар локалне управе

Ове године из општинског буџета издвојено је око 400 хиљада еура за одржавање локалне путне мреже у зимском и љетњем периоду. Око 50 хиљада еура предвиђено је за пројектовање и пробијање нових путева, док је 350 хиљада одређено за трошкове одржавања. У локалној управи истичу да путна мрежа од 500 километара категорисаних и око хиљаду километара разних других путева уопште није мала и да се ради о веома великом послу.

– Ради се о веома великој путној мрежи коју је веома тешко одржавати, како зими тако и љети – каже ресорни секретар за путеве и комуналне послове Зоран Чоловић уз појашњење да би за квалитетније одржавање путне мреже требало знатно више новца. Чоловић наводи да се ради о веома сложеном послу, јер током зимских мјесеци веома је тешко извршити уредно и редовно чишћење свих путних праваца, а у љетњем периоду неопходно поправити све макадамске путеве.

– Нажалост, из бројних разлога и финасијских проблема планирана средства за одржавање путних праваца претходних година нијесу трошена у оном обиму који би био планиран. Значи трошило се мање новца – појашњава Чоловић.

Из предузећа "Локални путеви", које се стара о одржавању локалне путне инфраструктуре, наводе као посебан проблем што је механизација дотрајала. Постојећи камиони су из 1993. и 1994, а њихова носивост је до шест кубика. Машине за утовар и рад су такође лошијег квалитета, а највеће наде полажу у набавку два половна камиона.

– Очекујемо да општинска управа ових дана издвоји око 100 хиљада еура за набавку два камиона чија је носивост значајно већа. Допремање тих камиона ће значајно ојачати наш рад – каже извршни директор тог предузећа Драган Јововић уз појашњење да се са постојећом механизацијом ради успјешно.

"Локани путеви" раде у Левер Тари

Директор предузећа "Локани путеви" Драган Јововић каже да су протеклих дана из свих сеоских мјесних заједница стигле молбе да се упути механизација на терен како би се путеви поправили. Посебно су такви захтјеви учестали након јулског невремена када су водене бујице оштетиле и разнијеле макадамске коловозе.

– Претходних дана наша механизација радила је на подручју села Глибаћи, а сада се ради на поправљању путева у предјелу Левер Таре. У наредном периоду ће се наставити са сличним радовима и у другим селима – каже Јововић уз напомену да је поправка путева завршена на подручју Бобова и Мељака.

Он каже да је прошле године предузеће пословало са добитком од 111 хиљада еура, као и да ће и ове године пословати без губитака. Ипак напомиње да су велика дуговања за порезе и доприносе, иако су и та дуговања смањена.

– Када је у питању овогодишње одржавање путева, морам истаћи добру сарадњу са Рудником угља и извршним директором Миланом Лекићем. Механизација Рудника угља нам је помогла да многе послове успјешно завршимо – наглашава Јововић.

Одборника СНП-а и некадашњег секретара локалне управе Милован Гогић сматра да је неопходно асфалтирати што више сеоских путних праваца.

– Када асфалтирате локалне саобраћајнице, онда локално становништво зна да има квалитетан пут, а одржавање је много јефтиније. Потребно је што више новца усмјерити на асфалтирање путева јер је то најбоље рјешење – подвлачи Гогић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 07:44