силовање и обљуба / -илустрација
11/01/2022 u 16:14 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За силовање и обљубу дјетета казне и до 40 година

Измјене Кривичног законика, коjи jе усвоjен краjем децембра 2021. године у Скупштини, у примјени су од 8. jануара

Новим измjенама ЗКП-а, у Црној Гори су на снази строже затворске казне за починиоце кривичних дјела против полних слобода, учињених према дјеци и немоћним лицима. Измјеном и допуном Кривичног законика коригована jе казнена политика за сва кривична дјела против полних слобода, коjа се тичу заштите малољетних и немоћних лица. За кривична дјела силовање, обљуба над немоћним лицем, обљуба са дјететом и обљуба злоупотребом положаjа, закон прописуjе да починилац буде кажњен и казном дуготраjног затвора у траjању до 40 година. За сваког од њих неће бити олакшавајућих околности, државни органи ће у сваком тренутку имати контролу над овим лицима и биће санкционисани у сваком сегменту живота.

Иако убијеђен да је и досадашња казнена политика по питању ових дјела била прилично оштра и изједначена са законима у окружењу, предсједник Адвокатске коморе Здравко Беговић поздравио је овакав потез законодавца превасходно због чињенице што су ова кривична дјела у порасту. Беговић подсјећа да је измјенама Закона предвиђено да се за најтеже облике ових кривичних дјела може изрећи и казна дуготрајног затвора, а за које је досад била запријећена казна од 15 до 20 година затвора.

Законодавац је, истиче Беговић, имао у виду тежину кривичног дјела као и заштиту жртве.

– На тај начин ће се у сваком случају извршити одмазда и остварити и специјална и генерална превенција. Специјална подразумијева то да се неће моћи примијенити олакшавајуће околности и неће се моћи изрицати казне испод законског минимума, а што се тиче генералне превенције представљаће упозорење свим онима који су потенцијални извршиоци тих кривичних дјела – казао је Беговић.

Оно на шта он посебно ставља акценат јесу мјере које се изричу извршиоцима ових дјела као и евиденција у регистрима што је по њему, најважнији сегмент и пружа потпуну контролу државних органа над овим лицима.

Посебан регистар

Законски jе регулисано да Министарство правде у наредном периоду води посебну евиденциjу о лицима осуђеним за кривична дјела против полних слобода на штету малољетника. Подаци из посебне евиденциjе водиће се траjно, без могућности брисања, а могу се дати суду, државном тужилаштву и полициjи. Такође, како jе предвиђено Закоником, уз образложен захтјев, могу се дати и државном органу, привредном друштву, другоj организациjи или предузетнику, ако jош траjу правне последице осуде. Подаци из посебне евиденциjе могу се дати и иностраним државним органима, у складу са међународним споразумом, наведено jе у усвоjеном амандману Кривичног законика.

 

То подразумијева и њихов третман након издржане казне затвора да та лица не би поновила извршење кривичних дјела. Све ове измјене су продукт повећања извршилаца ових дјела као и експанзија друштвених мрежа и свега и свачега што се на њима објављује што директно или индиректно подстиче починиоце да насрћу на своје жртве.

Педофили ће, прописује закон, након изласка са робиjе убудуће бити под вишегодишњим обавезним надзором, а подаци о њима наћи ће се у регистру. Измјене Кривичног законика, коjи jе усвоjен краjем децембра 2021. године у Скупштини у примјени су од 8. jануара.

Педофили ће, према новом закону, бити у обавези да се jављаjу полициjи, а забрањено им jе да посјећуjу мјеста на коjима се окупљаjу малољетна лица, вртиће, школе и дворишта ових установа, игралишта. Двадесет година након изласка из затвора биће дужни да обавjештаваjу надлежне и уколико путуjу у иностранство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:25