Дионица саобраћајнице кроз Шкаљаре без тротара / -Б.М.
23/08/2021 u 06:45 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За становнике Шкаљара приоритети саобраћајни прстен и канализација

Све куће у Горњим Шкаљарима имају септичке јаме које се празне, преливају, али се овај проблем не рјешава, истиче Едуард Ковачић, предсједник Мјесне заједнице Шкаљари

Становници насеља Шкаљари надају се реализацији пројеката важних за функционисање овог дијела општине, које кандидују посредством Мјесне заједнице (МЗ), а који су већ неколико година само "мртво слово на папиру". Прије свега је то изградња саобраћајног прстена код тамошње Подручне јединице ОШ "Његош", тротоара од зграде бившег Путарског до бензинске пумпе, али и градске канализационе мреже у горњем дијелу овог насеља, од Ракита ка Тројици. Према ријечима предсједника МЗ, Едуарда Еда Ковачића наведни пројекти дио су предлога плана активности за 2021. годину на подручју Шкаљара, који су крајем прошле године доставили Дирекцији за уређење и изградњу Котора.

image

Едуард Ковачић

-Б.М.

– Сада смо у осмом мјесецу, а мало тога се урадило. И прошле и ове године смо кандидовали као приоритет да се код школе изгради саобраћајни прстен, једносмјерни ток који би ишао улицом од стране обале ка школи, гдје се возила не би окретала и враћала назад да праве гужву, већ би преко постојећег потока требало направити 30, 40 метара пута и онда би се Улицом Мали Банат могло изаћи код градског стадиона Бокељ – каже Ковачић за "Дан" уз предлог да се као прелазно рјешење забрани долазак аутомобилима до објекта школе.

Приоритет је, истиче, и изградња тротоара дионицом код бившег "Ауторемонта", којом се сада налази неусловна и опасна пјешачка стаза.

– То је дионица дужине око 150 метара, поред магистралног пута, веома критична за пјешаке, јер они немају куда да се крећу него том врло уском стазом ширине 30, 40 центиметара. Онда би било боље и безбједније да се постави физичка препрека-ограда, да пјешаци туда уопште не могу да пролазе. Овако се рачуна да имамо тротоар, а то је путљага – наводи он.

Захтијевају уређење обале код Одјељења безбједности

Дирекција за уређење и изградњу Котора недавно је поставила дио недостајуће ограде уз поток Звјерињак, док је лани, на захтјев МЗ, насута пијеском плажа иза Опште болнице. Претходно је Морско добро у сарадњи са Комуналним предузећем извршило чишћење и равнање. Ове сезоне пијесак није досут, али је постављена канте за отпатке. Проблем је учестало паркирање камп-приколица, које за собом остављају смеће. Едуард Ковачић додаје да су од Морског добра тражили уређење дијела обале ка згради ОБ Котор.

– Остаје да им се још једном обратимо, ако не, има најаве петиције, јер је ту легло комараца, смећа, фекалија – каже Ковачић, наводећи да се на том дијелу и даље налази пловни објекат за чије уклањање је донијето рјешење.

Нијесу мјештани задовољни ни рјешењем пјешачког прелаза који је већ годинама код "Чикове" продавнице, а води, каже Ковачић, из "ниђе у ништа јер иде у провалију код бивше ветеринарске станице".

– Нема логике да се ту налази пјешачки јер на једну страну можете нормално да угазите са тротоара, пређете пут и наилазите на провалију. Нема ограде, значи пјешачки коме ту није мјесто, јер је опасан – поручује Ковачић.

Што се тиче горњег дијела насеља, од Ракита ка Тројици приоритет је изградња градске канализационе мреже како би се могло извршити спајање објеката који још увијек у 21. вијеку користе септичке јаме.

– Све куће у Горњим Шкаљарима имају септичке јаме које се празне и преливају и стално је ту проблем – закључује Ковачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:26